Україна — одна з країн-лідерів, які експортують мед
Україна — одна з країн-лідерів, які експортують мед

Україна увійшла до трійки найбільших світових експортерів меду і за підсумками цього року може стати навіть №2. Про це повідомляє НВБізнес.

Минулого року Україна потрапила в ТОП-3 найбільших світових експортерів продукту, виробленого бджолами. Втім, перше місце по меду в України теж є: в загальноєвропейському заліку вона є незаперечним лідером.

Так, минулого року країна продала на світовий ринок 57 тис. т меду. Причому останній показник подвоївся всього за рік. І збільшився в 8,7 разу, якщо порівняти експорт меду 2016 року і 2006-го.

Українські бджоли та їхні господарі за 12 місяців минулого року перевершили по експорту Індію і Мексику. Справа за малим — випередити пару лідерів: Китай і Аргентину.

ТОП-10 світових країн-експортерів меду

За оцінкою Валерія Горбаня, президента групи компаній "Асканія", у 2017-му за обсягами експорту солодкого продукту Україна цілком може наздогнати, а то й обігнати, американського конкурента. Бізнесмен прогнозує, що країна експортує до кінця грудня 70—75 тис.т меду, адже всього за дев'ять місяців року українці продали на зовнішні ринки 46 тис. т цього продукту.

Найбільші споживачі українського меду — це країни Європи. На першому місці серед них Німеччина, яка в 2016-му купила третину всього вітчизняного експорту, або 18,5 тис. т. Майже вдвічі менше — 10,9 тис. т — придбали поляки. Європейська "бронза" — за французами: 2,3 тис. т. Та водночас майже 20% медового експорту (або понад 11 тис. т) виїхали з України до США — Штати стали другим після ЄС покупцем продукції вітчизняних пасічників.

Український мед за кордоном люблять передусім за доступну вартість. Він надходить туди як сировина, потрапляючи для подальшої переробки. В середньому продукт made in Ukraine коштує €1,75—2,3 за 1 кг. Китайський — приблизно стільки ж, а ось аргентинський — €2,6-3,2.

З 2010 року світовий ринок споживання меду динамічно зростає. Причина — перехід все більшої кількості споживачів на продукти, що замінюють цукор, каже Горбань. І це хороша новина для українських виробників меду.

Однак у світі посилюється конкуренція, і це вже новина гірша. На хвості в українських медовозів "повисли" індуси. А китайці, прагнучи утримати лідерство, демпінгують.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...