Для експорту українського зерна в ЄС існує загроза
Для експорту українського зерна в ЄС існує загроза

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) висловила занепокоєння намірами Європейського Союзу заборонити використання гліфосату в країнах ЄС. Про це повідомляє прес-служба УКАБ.

З відповідним листом УКАБ звернувся до Хюга Мінгареллі, голови делегації Європейського Союзу в України.

«Від імені українських агровиробників висловлюємо своє занепокоєння разом із виробниками Аргентини, Бразилії, США та європейськими фермерами щодо можливої заборони гліфосату у країнах ЄС. Гліфосат — найпоширеніша активна речовина у світі. Він використовується для виробництва гербіцидів. Українські фермери широко й успішно використовують діючу речовину гліфосат у своїй діяльності», — йдеться у листі-зверненні. — Ми знаємо, що ЄС переглядає реєстрацію гліфосату та хочемо підкреслити важливість позитивного рішення у цьому відношенні. Його використання є життєво важливим для забезпечення харчовими продуктами людства. Гліфосат дозволив здійснити революційний крок в обробітку ґрунту без оранки, що економить час, захищає ґрунтові води та запобігає ерозії. Використовуючи гліфосат, аграрії використовують менше палива, порівняно з традиційною технологією, і тим самим виділяють в атмосферу менше вуглекислого газу».

На думку УКАБ, сьогодні не існує еквівалентної альтернативи гліфосату, тому його заборона матиме негативні наслідки не тільки для фермерів ЄС, а й для українського сільського господарства.

«На наш погляд, заборона гліфосату поверне фермерів до нестабільних методів ведення сільського господарства та призведе до створення чорного ринку пестицидів з цією діючою речовиною, оскільки гліфосат продовжуватимуть виробляти у третіх країнах», — вважають в Асоціації.

Заборона використання гліфосату в країнах ЄС може поставити під загрозу чинні торгові угоди України, тому Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» висловлює сподівання, що гліфосат незабаром буде перереєстрований у ЄС.

Нагадаємо, що в основному гліфосат застосовується у вирощуванні кукурудзи та соняшнику, 40% українського експорту кукурудзи вивозиться до країн ЄС.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 листопада 2017
Україна наростила експорт лохини у 20 разів
З кожним роком українські ягоди все більше завойовують міжнародні ринки. Так, за останні чотири роки експорт української лохини зріс майже у 20...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...