Ціни на овочі продовжують падати
Українські овочі падають у ціні

У жовтні вартість овочів борщового набору, як і прогнозувалось, продовжила знижуватися. Про це повідомляється у прес-релізі УКАБу.

Так, середній рівень закупівельних цін на картоплю знизився на 7% порівняно з вереснем, капусти — на 16%, моркви — на 12%, цибулі — на 15%. Вартість буряку не змінилася.

Зниження закупівельних цін на свинину та зниження попиту на курятину призвели до незначного зменшення ціни в розмірі 1,9% та 0,5% відповідно. Водночас, ціни на яловичину показали незначний ріст. Вартість бакалійних продуктів  переважно знижувалась, однак девальвація гривні спричинила підвищення цін на олію. Вартість молока у жовтні зросла на 2,3%.

У листопаді варто очікувати стабілізації цін на овочі та фрукти. Оскільки пік виробництва вже минув, коливання цін можливе в межах 10%. На ринку м’яса спостерігається сезонне збільшення виробництва, оскільки домогосподарства починають вирізати худобу, через збільшення витрат на утримання. До того ж, попит з боку м’ясопереробних підприємств зростає перед початком заготовки продукції на новорічні та різдвяні свята. Тому на ринку м’яса варто очікувати коливання цін у межах 3—5%. Вартість молока продовжить демонструвати незначний ріст під впливом фактору сезонності. Бакалійні продукти показуватимуть переважно низхідний ціновий тренд у межах 2—4% під впливом збільшення виробництва.

Для більшості продуктів споживчого кошика стимулюючим фактором росту цін виступав курс гривні, який демонстрував незначне послаблення», — коментує експерт аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Євген Дворнік.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...