Аграрії Одещини в небезпеці
В ізмаїльських аграріїв рейдери забирають урожай

Рейдери силою забирають урожай селян в Ізмаїлі під прикриттям чиновників та правоохоронців. Про це повідомляє національний антикорупційний портал АНТИКОР.

Першою на черзі була найбільша агрофірма в Ізмаїльському районі ТОВ «Злагода».

Рейдерську схему спланували на найвищому державному рівні під прикриттям чиновників Міністерства юстиції України на чолі із заступником міністра юстиції України з питань європейської інтеграції С. Пєтуховим. На жаль, внаслідок таких дій сама ідея європейської інтеграції нашої Держави нівелюється до простого рейдерства.

Так, у квітні 2017 року Мін'юст скасовує реєстраційні данні агрофірми, видавши наказ на підставі формальної беззмістовної скарги з боку рейдерів, написаною, що є важливим, на половині аркуша без будь-яких додатків.

Розгляд скарги відбувся в Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін'юсті. Розглядали у таємному закритому режимі без будь-якого повідомлення агрофірми «Злагода». Ані про  існування такої скарги, ані про розпочату процедуру її розгляду аграрії раніше не були проінформовані. Тому й результат був заздалегідь очевидний. 

Слідом за бюрократією почався силовий етап з боку рейдерів.

Впродовж літа 2017 року замовники рейдерської схеми надсилають до аграріїв невідомих молодих людей спортивної статури з вогнепальною зброєю, які силою забирають у селян врожай.

Будь-які спроби керівництва агрофірми захистити селян закінчувалися невдачею, попри численні дзвінки та письмові заяви до місцевих органів поліції та прокуратури. Рейдери регулярно погрожували співробітникам фірми і керівництву, відкрито заявляючи про те, що у них є зв’язки в поліції та прокуратурі.

Відтак, не є дивним, що і правоохоронні органи Ізмаїльського району та Одеської області повністю ігнорують усі заяви з боку аграріїв.Також повністю було проігноровано понад 100 заяв до Генеральної прокуратури України, Національної поліції України.

Останній факт рейдерської атаки було зафіксовано у середині вересня 2017 року.

Невідомі люди, погрожуючи зброєю, скоїли побиття аграрії та вивезли зі сховища агрофірми врожай люцерни. Побиття працівників ТОВ «Злагода» відбувалося у присутності оперативної групи поліції, яка не лише не протидіяла нападникам, проте просто стояла поруч та палила, мовчки спостерігаючи за вчиненням злочину.

Згодом зазначений врожай люцерни було знайдено на одному зі складів та арештовано на підставі ухвали слідчого судді. Причому у судовому засіданні було встановлено, що особи, які вивезли врожай люцерни, не змогли пояснити джерело походження цього врожаю і підставу його зберігання у них на складах. Відповідно, слідчий суддя ухвалив накласти арешт на врожай, вказавши, що саме ТОВ «Злагода» є належним власником цього майна. 

Останньою попереджувальною схемою з боку рейдерів став силовий напад на сина керівника агрофірми «Злагода» Стойкової Л.В. Так, наприкінці вересня 2017 року 6—7 невідомих осіб спортивної статури намагалися вбити його бейсбольними битами.

Проте чоловікові дивом вдалося втекти від нападників. Усі заяви з боку потерпілого були проігноровані районними правоохоронними органами, включаючи приймальню Національної поліції України у м. Києві.

Наразі потерпілі аграрії Ізмаїльського району понад місяць очікують від  Генеральної прокуратури України на відкриття кримінального провадження за фактом існування та нападу організованого злочинного угрупування. Відповідну ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва було прийнято ще 14.09.17, проте лише 10.10.2017 Генеральна прокуратура України все ж таки вирішила виконати рішення суду та відкрила кримінальне провадження за фактами бандитизму та створення організованої злочинної групи.

Аграрії Ізмаїльського району впевнені, що у рейдерській схемі замішані не тільки районі чиновники та правоохоронці, а й чиновники  найвищих ешелонів влади, включно із Міністерством юстиції України, яке останнім часом тільки й робить, що на усіх каналах сповіщає населення України про свою рішучу боротьбу із рейдерами. Життя показує, що все насправді відбувається дещо інакше… 

І приклад агрофірми «Злагода» — це лише початок жорстокої гри проти селян Одеської області.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) відкрила кримінальне провадження за фактом зловживання службовим положенням членами Комісії з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 липня 2018
Завод «Каховка Протеїн Агро» знову запрацює після рейдерського захоплення
Наприкінці минулого тижня співробітники заводу потрапили на свої робочі місця після піврічного простою через блокування підприємства та захоплення...
11 червня 2018
У 5-ти областях діє декілька рейдерських ОЗУ
На території 5-ти областей України є рейдерські угрупування, які зацікавлені у присвоєнні чужого бізнесу. Про це розповіла керівник ГО...
10 грудня 2017
Орендарі можуть отримувати повідомлення в разі зазіхання на їхні землі
Послуга sms-«маяк» відтепер доступна не лише для власників земельних ділянок, а й для всіх орендарів паїв на майнові права. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...