Медичну реформу в Україні прийнято: Рада дозволила ліквідувати ФАПи в селах
Медичну реформу в Україні прийнято: Рада дозволила ліквідувати ФАПи в селах

Верховна Рада України підтримала законопроект №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів»

Документ підтримали 240 депутатів.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстрували ініційований Президентом України Петром Порошенком проект Закону №7117 «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», автором якого є Ольга Богомолець. Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Раніше AgroPolit.com презентував дослідження законопроектів медичної реформи в матеріалі «Вижити чи померти — медична реформа, або Що чекає село?».

Метою Законопроекту є створення ефективного механізму фінансування надання медичних послуг і лікарських засобів  за рахунок бюджетних коштів для забезпечення збереження та відновлення здоров’я населення України.

Обсяг медичних послуг та лікарських засобів, вартість яких покривається  державними гарантіями та ступінь покриття, закріплюється на рівні закону в державному гарантованому пакеті.

В межах державного гарантованого пакету держава гарантуватиме повну оплату за рахунок коштів державного бюджету необхідних медичних послуг та лікарських засобів на екстреному, паліативному та первинному рівні, та частково на вторинному (спеціалізованому) та третинному (високоспеціалізованому) рівні, наданих постачальниками медичних послуг. При цьому компонент медичної допомоги на всіх рівнях завжди буде оплачуватись державою у повному обсязі.

Для забезпечення можливості прогнозувати обсяг витрат на охорону здоров’я Кабінет Міністрів України щорічно затверджує конкретний перелік послуг та лікарських засобів, які входять у гарантований пакет.

Право на гарантії, незалежно від будь-яких додаткових критеріїв, мають: усі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України (крім тих, що не є платниками податків в Україні), та особи, яких у встановленому порядку визнано біженцями чи такими, котрі потребують додаткового захисту.

Пацієнти можуть отримати медичні послуги та лікарські засоби повністю або частково за рахунок коштів державного бюджету в закладах охорони здоров'я будь-якої форми власності та у фізичних осіб-підприємців, які одержали ліцензію на здійснення господарської діяльності з медичної практики та уклали договори про медичне обслуговування населення. Водночас компонент медичної допомоги у складі необхідного лікування завжди буде покриватись державою.

Запропоновані зміни дозволять залучити до надання медичних послуг за рахунок бюджетних коштів заклади охорони здоров’я недержавної форми власності та фізичних осіб-підприємців, що має позитивно відобразитись на якості надання медичних послуг.

Фінансування наданих медичних послуг та лікарських засобів здійснюється за затвердженими тарифами (тарифом покриття та тарифом співоплати), які є єдиними для всієї території України.

Також запроваджується реімбурсація вартості рецептурних лікарських засобів відповідно до призначення лікаря, які включені до деталізованого опису.

Реалізацію державної політики у сфері організації фінансування  надання медичних послуг та лікарських засобів в рамках державного гарантованого пакету здійснюватиме новий центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері організації фінансування надання медичних послуг та лікарських засобів (далі – «єдиний національний замовник»).

Єдиний національний замовник безпосередньо виконуватиме функції єдиного національного замовника медичних послуг і лікарських засобів, забезпечуватиме цільове використання бюджетних коштів та контролюватиме добросовісне виконання постачальниками договорів про медичне обслуговування населення.

Утворення єдиного національного замовника є вкрай важливим з огляду на необхідність усунення корупційних ризиків та успішну практику розвинених країн з фінансування охорони здоров’я.

Функціонування саме окремого центрального органу виконавчої влади, який підконтрольний Кабінету Міністрів України, забезпечить прозорість та безпосередній контроль уряду за ефективним витрачанням коштів Державного бюджету України на забезпечення громадян необхідними медичними послугами та лікарськими засобами. Водночас за Міністерством охорони здоров'я України залишаться функції, пов'язані з формуванням політики в сфері охорони здоров'я.

Новий механізм фінансування запроваджується поступово, на первинному рівні вже з 2018 року, на інших рівнях — до 2020 року.

В результаті запровадження нової моделі фінансування бюджетні кошти на фінансування охорони здоров'я будуть спрямовуватися на оплату конкретних медичних послуг та лікарських засобів, наданих пацієнтам, а не на утримання інфраструктури закладів охорони здоров'я (принцип «гроші ходять за пацієнтом»). Державні кошти використовуватимуться ефективніше, а громадяни отримають більш якісний медичний захист.

Таким чином, кошти Державного бюджету України будуть спрямовані на задоволення реальних нагальних потреб населення в медичних послугах та лікарських засобах.

Крім того, запропоновані у законопроекті зміни направлені на покращення регулювання надання первинної медичної допомоги, зокрема, на розширення переліку суб'єктів, котрі зможуть надавати такий вид допомоги.

Проект Закону також передбачає:

— повну оплату за рахунок коштів державного бюджету медичних послуг і лікарських засобів передбачених деталізованим описом, для осіб, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення, особам, які зазначені в пунктах 11-14 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

— повну оплату за рахунок коштів державного бюджету медичних послуг і лікарських засобів, передбачених деталізованим описом, які необхідні для лікування поранень, контузій або каліцтв, отриманих особами, переліченими у пунктах 9-20 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», у бойових діях при безпосередній участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення.

Крім того, законопроект запроваджує механізм визнання міжнародних клінічних настанов з метою застосування в Україні кращих світових практик надання медичної допомоги та досягнень доказової медицини.

Як голосували депутати:

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 листопада 2017
Знайдено додаткові можливості розвитку села
Сільський зелений туризм дає можливість селянам реалізовувати продукцію, а міським жителям відпочивати на природі, що формує взаємовигідний напрямок...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...