Гройсман назвав причини зростання цін на продукти в Україні
Поганий врожай та збільшення продовольчого експорту призвели до зростання цін

Зростання цін на продукти харчування в Україні нинішнього року пов'язане з недостатнім урожаєм фруктів і овочів, а також зі збільшенням продовольчого експорту. Про це в інтерв'ю «5 каналу» повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, передає УНІАН.

«У нас було зростання цін на овочі, фрукти, бо в країні не було достатньо врожаю. Чому ще ціни піднялися? Бо ми стали країною-експортером, почали наше продовольство продавати за кордон, за валюту», — сказав він.

Водночас прем'єр-міністр зазначив, що очікує поліпшення ситуації в 2018 році.

Та важливо що зробити? Відновлювати потужність виробництва всередині країни. Тому, я у 2018 рік, якщо говорити про ціни, дивлюся оптимістичніше, ніж це було у 2017 році», — сказав він.

 

Гройсман також зазначив, що на зростання цін на м'ясо, зокрема, вплинула африканська чума свиней, внаслідок якої скоротилося поголів'я свиней.

Але зараз ми бачимо зменшення ціни на свинину. А наше завдання в 2018 році — створити механізми нагромадження м'яса в країні, і ми можемо це зробити», — сказав Гройсман.

В Україні у вересні 2017 року зафіксована інфляція на рівні 2% до попереднього місяця і 16,4% — в річному вираженні.

Національний банк очікує, що рівень інфляції в Україні на кінець 2017 року може виявитися вищим від поточного прогнозу в 9,1%, у зв'язку з чим регулятор анонсував перегляд прогнозу і можливе застосування більш суворої монетарної політики.

У Кабінеті Міністрів прогнозують показник зростання споживчих цін на кінець 2017 року на рівні 12,9%. Ключові кредитори України — Міжнародний валютний фонд і Світовий банк — прогнозують уповільнення інфляції за підсумками поточного року до 10%.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 січня 2018
Близько 1,2 мільйона осіб вважаються незахищеними в плані продовольчої безпеки
Близько 1,2 мільйона осіб вважаються незахищеними плані продовольчої безпеки в районах, що постраждали від конфліктів. Такі дані наведені в...
19 жовтня 2017
Олександр Жемойда: Це має бути наше правило — диверсифікація експорту за правилом 3D
Вклав гроші, виростив продукцію… куди збувати? Питання, на яке доводилося шукати відповідь чи не кожному сільгоспвиробнику. Тим більше це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...