ГПУ продовжує забезпечувати повернення у власність земель лісового фонду, які вибули з володіння держави поза волею власника
ГПУ продовжує повертати у власність землі лісового фонду

Генеральна прокуратура України вжила заходів щодо припинення порушень інтересів держави внаслідок незаконної передачі у власність фізичній особі земель лісогосподарського призначення в межах об’єкта природно-заповідного фонду — національного природного парку «Голосіївський». Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

Установлено, що Коцюбинською селищною радою у 2008 році в порушення вимог Земельного та Лісового кодексів України незаконно, з перевищенням повноважень, без зміни цільового призначення земель лісового фонду, які перебувають у постійному користуванні КП «Святошинське лісопаркове господарство», та без згоди власника, протиправно передано фізичній особі у власність земельну ділянку 0,15 га для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Зважаючи на незаконність розпорядження селищною радою землями лісогосподарського призначення, а також на те, що її забудова приватними житловими та господарськими будовами загрожує фактичним знищенням заповідника, судами у 2014 році скасовано відповідне рішення ради.

З метою повернення у державну власність земель лісового фонду, які вибули поза волею власника та входять в межі національного природного парку «Голосіївський», прокуратура звернулася до суду із позовом про витребування із незаконного володіння фізичної особи спірної земельної ділянки.

Незважаючи на обґрунтованість позовних вимог прокурора про витребування майна з незаконного володіння в порядку ст. 388 ЦК України, суд апеляційної інстанції відмовив у їх задоволенні, скасувавши рішення суду першої інстанції.

Водночас Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, погодившись із доводами Генеральної прокуратури України, 11.10.2017 скасував рішення суду апеляційної інстанції та залишив у силі законне рішення суду першої інстанції, яким державі повернуто 0,15 га земель лісового фонду національного природного парку «Голосіївський».

Слід зазначити, що за аналогічними позовами прокурора у провадженні судів перебуває понад 370 справ щодо повернення у державну власність 55,8 га земель зазначеної категорії.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...