Порошенко вимагає боротьби з незаконними вирубками у Карпатах
Порошенко розбирається з незаконними вирубками у Карпатах

В Івано-Франківську Петро Порошенко влаштував розбір польотів керівникам лісового господарства західноукраїнських областей. Про це повідомляється на сайті ТримайKURS.

«Крадете ліс — ваше місце у в'язниці», ‒ наголосив Президент.

На нараді в Івано-Франківській облдержадімінстрації під головуванням Петра Порошенка обговорили ситуацію з вирубками карпатських лісів, а також стратегію розвитку лісового господарства.

Петро Порошенко зазначив, що темпи розвитку деревообробної промислової його не задовольняють. 

«Хто поїде у Карпати, якщо немає лісу? Якщо йде незаконна вирубка, йде посуха... і ми гектарами втрачаємо наше багатство. Звичайно, можна запрошувати туристів і на лисі гори. Але за українською міфологією на лисі гори злітаються лише відьми. Думаю, нам треба об'єднати наш потенціал і спрямувати усі зусилля на охорону українського лісу, карпатського лісу», — зазначив Порошенко.

Президент також нагадав про закон, який посилив відповідальність за незаконні рубки.

Ми не допустимо, щоб у нас силовики пасли задніх. Це й питання до прокуратури, і до Нацполіції, до керівників структур», — наголосив гарант. 

Порошенко звернувся до присутніх, щоб вони висловилися, які кроки треба зробити для збереження лісу. Зокрема, до представників лісгоспів Міноборони, аграрного відомства, комунальної власності: «Порядок має бути усюди». 

За його словами, кожна колода має бути чіпованою, незалежно від того, яке відомство рубає. Потрібно вводити обов'язковий електронний обіг деревини на 100% і у військових лісгоспах, і в комунальних, щоб знати, куди пішло кожне дерево.

Треба вирішити питання зі встановлення меж заповідників і парків. Як правило, територія НПП є депресивною, але ми маємо замість того, щоб вирубати ліс, допомагати розвивати екологічний туризм», — наголосив Президент.

Заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Боднар доповів по стратегії розвитку лісового господарства. Боднар визнав, що проблема незаконних рубок — найголовніша. За перше півріччя шкода від незаконних вирубок склала 85 мільйонів грн. До бюджету відраховано лише 5%. Близько 400 працівників притягнено до дисциплінарної відповідальності, 64 посадових осіб лісгоспів звільнено з роботи.

Якщо людина накрала лісу, а потім її звільнили, то це її відпустили. Ще раз наголошую, що понад 400 працівників, які спільно з місцевим самоврядуванням, силовиками, крали ліс — це мафіозне угрупування. Якщо ви крадете карпатський ліс — ваше місце у в'язниці», — наголосив Президент і доручив підготувати звіт щодо ефективності застосування нового закону.

Керівники прокуратури, поліції, лісгоспів і місцевого самоврядування нестимуть персональну відповідальність за незаконні вирубки.

Досить! Люди мають побачити результати не лише боротьби з рубками, а й процес лісовідновлення», — додав Порошенко.

Володимир Боднар наголосив і на проблемі всихання лісів.

36 тисяч гектарів лісу всохло у карпатському регіоні, на Поліссі — понад 100. Ми повинні вжити надзвичайних заходів, щоби швидко й ефективно вирішити цю проблему», — заявив Боднар.

Він звернувся до Президента і до уряду, щоб швидше вжити надзвичайних заходів.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 червня 2020
Незаконна вирубка лісів зафіксована на 73% лісомасивів України, – Держекоінспекція
Незаконна вирубка нанесла лісовому господарству у 2018-2020 роках збитків на 641 млн грн. Держекоінспекція виявила порушення у 73% лісомасивів...
10 листопада 2017
В земельній сфері ліквідується інститут «смотрящих»
Президент Петро Порошенко переконаний, що нове законодавство у земельній сфері має запровадити цивілізовані відносини у цій сфері. Про це повідомляє...
7 листопада 2017
Відеоновини. Випуск 07.11.2017
У цьому випуску Ви побачите: 1. Аграрний фонд планує закупити 1 млн т зерна2. Мін’юст запровадив технічний механізм, який...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...