Розвиток фермерства та сільських територій щільно взаємопов'язані
Розвиток фермерства та сільських територій щільно взаємопов'язані

Фермерство, в силу своєї специфіки та високого рівня застосування ручної праці може стати основою соціального й економічного устрою сільських територій. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, передає прес-служба Мінагрополітики.

«Якщо в нас у кожному селі буде 3—5 фермерів, які створять робочі місця, такі села будуть соціально стабільними і матимуть потенціал до розвитку. Тобто розвиток фермерства для уряду дорівнює розвитку сільської місцевості», — зазначив Максим Мартинюк.

Він нагадав, що уряд вперше за історію української незалежності чітко сформулював свої пріоритети в підтримці сільгоспвиробників.

Концепція розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2018—2020 роки спрямована на розвиток малого та середнього бізнесу в селах, збільшення робочих місць, створених фермерами (до 0,5 млн із нинішніх 0,1 млн) і зростання питомої ваги продукції, яку виробляють фермерські господарства, у ВВП аграрної галузі з поточних 6—8% до 12%.

Передбачається, що з держбюджету в 2018 році на розвиток фермерських господарств буде спрямовано 1 млрд гривень, зокрема — на підтримку їхньої кооперації.

Досвід європейських країн доводить, що невеликому сільгоспвиробникові без об'єднання з іншими фермерами досягти навіть середньої по галузі ефективності дуже складно», — підкреслив перший заступник міністра.

Оскільки уряд перейшов до трирічного бюджетного планування, найближчі 3 роки рівень підтримки розвитку фермерства зберігатиметься на рівні не нижчому, ніж у 2018 році. Для оцінки ефективності програм підтримки Мінагрополітики буде моніторити динаміку технічного переоснащення фермерів, підвищення їхньої продуктивності, розширення площ під нішевими культурами й органікою, збільшення кількості фермерських господарств, зокрема шляхом переходу господарств населення в цей статус.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 березня 2018
Деградація села загрожує Україні продовольчою кризою, – президент НААН
Занепад сільських територій може призвести до того, що держава стикнеться з продовольчою кризою. Про це, з посиланням на  президента...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...