Міністерство аграрної політики та продовольства підготувало законопроект аграрного страхування. Про це повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова під час круглого столу «Український ринок зерна: ефективне регулювання для світового лідерства» в Києві.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстровано законопроект №6355 від 12.04.2017 «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» для забезпечення сільськогосподарських товаровиробників якісним страховим захистом. За словами авторів законопроекту, зараз в Україні лише 2-3% застрахованих сільськогосподарських угідь. Народні депутаті пропонують забезпечити страхування агросектору за допомогою державної фінансової підтримки. Страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою забезпечить стабільний розвиток аграріїв, та разом з цим, зникне потреба у компенсаціях фермерам, які постраждалі в наслідок масштабних природних явищ.

У цьому році ми очікуємо на високий рівень урожаю зерна – до 63 млн тонн. Такі обсяги виробництва дають змогу не лише забезпечити внутрішні потреби, але й сформувати значний потенціал для експорту – понад 41 млн тонн зернових. Очевидно, необхідно забезпечити високий рівень якості продукту, ефективну логістику, а також сприятливі умови для всіх учасників ланцюжку. Одним із інструментів тут є перегляд нормативно-правової бази, оскільки частина її застаріла і не відповідає сучасним реаліям. В першу чергу це стосується Закону України «Про зерно та ринок зерна», - зауважила Олена Ковальова під час виступу.

За її словами, аграріїв потрібно застраховувати і у Мінагрополітики вже підготовлено проект закону, в якому зазначається система аграрного страхування.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...