Аграрії Черкаської області насторожені через декілька випадків рейдерських атак, які сталися в області у вересні. Так, господарство «Відродження» (Шполянський район Черкаської обл.) зіткнулося зі спробою відібрати їхній земельний банк, яка готувалася і здійснювалася більше місяця на основі підроблених документів. Про це повідомляє прес-служба ВАР.

Як повідомила директор підприємства Тетяна Ляшенко, про втрату частини оброблюваних земель працівники підприємства дізналися 27 вересня, тоді як перші записи про розірвання договорів оренди, котрі вдалося знайти на сьогодні в реєстрі, датуються 1 вересня.

У реєстрі міститься інформація, начебто ми уповноважили якусь особу розірвати наші договори. Ми почали перевіряти всі договори і вже знайшли близько 50 розірваних. Ця нібито уповноважена нами людина — уродженець Донецької області, там і прописаний, та ми його не знаємо. З реєстратором, який зробив запис про розірвання наших договорів, були аналогічні проблеми і в інших господарств», — розповіла директор «Відродження».

За словами Тетяни Ляшенко, про спробу рейдерського захоплення працівники підприємства дізналися випадково, після того, як на сусідньому господарстві сталася аналогічна ситуація.

Ми почули, що у фермера поряд із нами почали таким шляхом відбирати землю, і вирішили поглянути, що ж із нашими договорами. І от, виявили, що й у нас землю забирають, а ми про це не знаємо», — сказала директор постраждалого господарства.  

Підставою для реєстраційних записів про розірвання договорів стали документи з підробленою печаткою «Відродження» та несправжнім підписом власника. Зараз рейдери намагаються зареєструвати нові договори оренди на своє підприємство.

Зараз ці рейдери ходять до пайовиків і пропонують їм по 10 тис. грн за укладення нових договорів оренди. Потім їдуть у с. Мошни, де знаходиться реєстратор, який робить запис про розірвання договорів, і далі — у с. Ватутіне до нотаріуса, реєструвати свої договори. Зараз ми перевіряємо інформацію, об’їжджаємо всіх наших пайовиків, дізнаємося, чи дійсно хтось підписував нові договори оренди», — сказала Тетяна Ляшенко.

За її словами, керівництво підприємства вже має підозри, що напад здійснює один із великих українських агрохолдингів. Директор «Відродження» вже написала заяву до правоохоронних органів, поспілкувалася з головою Реєстраційної служби Черкаської області та попередила нотаріуса, який працював із рейдерами. Служба корпоративної безпеки ВАР забезпечує юридичну підтримку постраждалого підприємства й уже готує звернення в Міністерство юстиції з проханням розібратися в ситуації.

Реєстрація фіктивного розірвання договорів оренди є найбільш поширеною схемою рейдерських нападів в Україні. Зловмисники використовують підроблені документи та часто залучають до співпраці недобросовісних державних реєстраторів. Улітку подібні випадки зазіхання великих компаній на земельний банк середніх господарств сталися із підприємствами «Перлина Поділля» та «Прометей». В обох випадках це дочірні структури двох різних агрохолдингів.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 липня 2018
Завод «Каховка Протеїн Агро» знову запрацює після рейдерського захоплення
Наприкінці минулого тижня співробітники заводу потрапили на свої робочі місця після піврічного простою через блокування підприємства та захоплення...
13 жовтня 2017
Як вплине земельна реформа на рейдерство?
Будь-яка нова реформа — це завжди ризик, і земельна реформа також може дати ризик посилення рейдерства. Таку думку висловила заступник міністра...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...