На потреби Мінагрополітики  у 2018 році заклали 13,4 млрд грн (оновлюється)
На потреби Мінагрополітики  у 2018 році заклали 13,4 млрд грн (оновлюється)

У проекті державного бюджету на 2018 рік на потреби Міністерства аграрної політики та продовольства України виділено 13, 4 млрд грн. Про  це йдеться у проекті закону №7000 від 15.09.2017 «Про Державний бюджет України на 2018 рік». При цьому за загальним фондом – 11,8 млрд грн, за спеціальним — 1,6 млрд грн.

Нагадаємо, що у 2018 році пряма бюджетна підтримка АПК складатиме 6,3 млрд грн (на розвиток фермерських господарств віддадуть 1 млрд грн, 2 млрд грн — на бюджетні дотації, майже 1 млрд грн — на здешевлення вітчизняної сільськогосподарської техніки, 2,3 млрд грн отримає  тваринництво).

Видатки на підтримку роботи Міністерства агрополітики складають 163 тис. грн. Для покращання фінансового стану підприємств АПК та нарощування темпів виробництва у 2018 році збережено функціонування механізму часткової компенсації підприємствам АПК відсоткової ставки за банківськими кредитами у зв’язку з чим передбачаються видатки загального фонду в обсязі 66 тис. гривень.

На розвиток науки та дослідження передбачена сума 132 644,9 тис. грн. З них по загальному фонду – 77,5 тис. грн., спеціальному – 55 тис. грн.

На підвищення кваліфікації агрофахівців закладено 21,6 тис. грн. Із загального фонду – 12 тис. грн., спеціального фонду – 9,4 тис. грн. 8,4 тис. грн. передбачено на реабілітацію «Солотвинського солерудника».

Фнансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі складе 5 тис. грн. за рахунок спеціального фонду державного бюджету на закупівлю насіння для формування державного резервного насіннєвого фонду.

На підвищення конкурентоспроможності фермерських господарств передбачено 1 млрд грн. На витрати Аграрного фонду ‒ 52 тис. грн. На діяльність його установ ‒ 128 тис. грн., у тому числі за рахунок загального фонду – 86 409,0 тис. грн. та спеціального фонду – 42 000,0 тис. грн.

На підтримку галузі тваринництва у 2018 році передбачається 2,3 млрд грн. Кошти будуть направлені на часткове відшкодування вартості: будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та доїльних залів; закуплених для подальшого відтворення телиць, нетелей, корів вітчизняного походження та племінних телиць, нетелей,  корів молочного, молочно-м’ясного напряму продуктивності, племінних свинок та кнурців, племінних вівцематок, баранів, ярок; здешевлення відсотків по кредитах на будівництво, реконструкцію тваринницьких ферм і комплексів та доїльних залів.

Для розвитку с/г виробників передбачено 2,9 млрд грн. З цих коштів 2 млрд грн ‒ на дотації, та 945 тис. грн для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

На фінансування Держгеокадастру передбачено 1,4 млрд грн. А на земельну реформу закладені асигнування в сумі 452 тис. грн.

5 тис. грн передбачено на картографічні роботи. На рибне господарство зазначено 326 тис. грн. Зокрема, на охорону водних ресурсів ‒ 61 тис. грн., на наукові дослідження 1 тис. грн. та 10 тис. грн на селекцію. Крім того, на сплату внесків до бюджетів міжнародних рибогосподарських організацій передбачено 4 тис. грн.

На керівництво та управління у сфері лісового господарства передбачено 134 тис. грн. Додатково 18 тис. грн на дослідження у даній галузі та 151 тис. грн на захист лісів та ведення лісового господарства.

Держпродспоживслужба отримає 1,6 млн грн.  Для забезпечення стабільної епізоотичної ситуації у країні передбачено 687 тис. грн. А на здійснення держветконтролю ‒ 594 тис. грн. На лабораторні випробування передбачено 124 тис. грн.

У 2018 році буде збережена підтримка фермерських господарств за рахунок коштів спеціального фонду за бюджетною програмою «Надання кредитів фермерським господарствам» в обсязі 43 тис. гривень.

Також збережено надання кредитів для здійснення операцій фінансового лізингу за рахунок коштів спеціального фонду в обсязі 3 тис. грн.

У 2018 році надання кредитів за бюджетною програмою «Формування Аграрним фондом державного інтервенційного фонду, а також закупівлі матеріально-технічних ресурсів для потреб сільськогосподарських товаровиробників» за рахунок спеціального фонду у сумі 894 тис. грн. дозволить здійснити заходи по забезпеченню стабільної цінової ситуації на організованому аграрному ринку та сприятиме підтримці належного рівня продовольчої безпеки населення.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...