При запуску ринку сільгоспземлі його загальний обсяг складе $15 млрд
Загальний обсяг відкриття ринку землі складе $15 млрд

Продати свої земельні паї в разі відкриття ринку землі готові 5—8% їхніх власників. Про це повідомив керівник проекту Світового банку «Підтримка реформ в сільському господарстві та в земельних відносинах в Україні» Денис Нізалов, передає Інтерфакс-Україна.

«За результатами численних опитувань, приблизно 5—8% власників землі готові її продати, а це 2 млн га», — зазначив він.

За його оцінками, при введенні ринку сільгоспземлі його загальний обсяг складе $15 млрд.

Нізалов вважає, власники земельних паїв додатково отримають близько $30 млрд як за рахунок продажу ділянок, так і за рахунок підвищення орендної плати за непродану землю.

Експерт припустив, що відкриття земельного ринку приведе до перерозподілу доходів між власниками і користувачами землі на користь власників.

З його слів, наразі більша частина доходів від користування землею припадає на орендарів — близько 86%. Після запровадження ринку землі очікується, що ця цифра становитиме 62%.

Експерт підкреслив, що нині в оренді перебуває 16,5 млн га паїв. Середня орендна плата становить близько $50/га. Таким чином, доходи населення від оренди землі складають $820 млн на рік.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...