Україна та Іран активізують двосторонні відносини у галузі сільського господарства
Сільськогосподарські відносини між Україною та Іраном посиляться

У Мінагрополітики відбулася зустріч першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка з делегацією Ісламської Республіки Іран, яку очолив президент Палати торгівлі, шахт і промисловості Ісламської Республіки Іран Голамхосейн Шафеї. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Під час зустрічі також був присутній Надзвичайний і Повноважний Посол Ісламської Республіки Іран в Україні Мохаммад Бехешті Монфаред. Метою зустрічі стало комплексне обговорення питань активізації двосторонньої співпраці між двома країнами у галузі сільського господарства.

У заході з української сторони взяли участь представники департаментів Мінагрополітики, зокрема, землеробства та технічної політики в АПК, тваринництва, міжнародного співробітництва, а також представники Держгеокадастру.

У наших країн є великий потенціал для подальшого розвитку взаємних відносин у галузі сільського господарства. Ісламська Республіка Іран є одним з основних торговельних партнерів України за об'ємами експорту сільгосппродукції, зокрема, Іран займає 8-е місце серед країн, в які ми експортуємо аграрну продукцію. Я впевнений, що ця позиція стане ще вищою, оскільки сільськогосподарська галузь – одна із основних галузей економіки України», — зауважив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

За словами першого заступника міністра, Україна зацікавлена у нарощуванні обсягів продукції, яка постачається до Ірану, а також у розширенні її номенклатури. Окрім зернових, йдеться про продукцію борошномельно-круп’яної промисловості, насіння олійних культур, олії, яєць, птиці, меду, кондитерських виробів, вершкового масла, маргарину та цукру. Також, ідеться про започаткування спільної виробничої кооперації та реалізації нових українсько-іранських проектів у м'ясо-молочній галузі, будівництві промислових боєнь, спільних підприємств з вирощування зернобобових культур.

Окрім того, під час зустрічі було наголошено, що в рамках розвитку взаємовідносин України та Ірану, сторонами опрацьовуються проекти Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Міністерством сільськогосподарського джихаду Ісламської Республіки Іран у галузі сільського господарства, Меморандуму між компетентними органами країн про співробітництво в галузі карантину та захисту рослин, Меморандуму між компетентними органами країн про співпрацю в галузі здоров'я тварин та ветеринарної медицини.

Максим Мартинюк висловив сподівання, що ці документи будуть підписані під час чергового засідання Робочої групи з питань сільського господарства або в рамках інших заходів, які будуть визначені сторонами.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 березня 2019
Україна та Іран зацікавлені у співпраці в агросекторі, – Трофімцева
Україна та Іран зацікавлені у співпраці в агросекторі. Про це заявила в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева на...
5 жовтня 2017
Іноземці викуповуватимуть українські сільгосппідприємства
Представники бізнесу Ісламської Республіки Іран зацікавлені у веденні екстериторіального сільського господарства, тобто в оренді...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...