Аграрні асоціації готують новий порядок нарахування дотацій для ДФС
Аграрні асоціації готують новий порядок нарахування дотацій для ДФС

Механізм нарахування дотацій необхідно доопрацювати шляхом внесення правок до підзаконних актів Державної фіскальної служби (ДФС), які заважають справедливо розподіляти кошти. Про це заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної Ради (ВАР) Михайло Соколов у ексклюзивному коментарі кореспонденту AgroPolit.com.

За його словами, ДФС має вести реєстр не за основним видом діяльності підприємства, а за тим, що воно конкретно реалізувало.

«Потрібно відійти від того, щоб визначати, кому дістанеться дотація за основним видом діяльності, слід враховувати, що було продано. Якщо підприємство продає птицю та молоко, то в реєстрі має бути дві цифри — за одним та іншим продуктом. Тоді буде більш правильна картина статистики і розподілення», — уточнив Соколов.

Він додав, що також не варто зважати на рослинництво.

Ми маємо брати до уваги лише зобов’язання, які у нас з’явилися у зв’язку з реалізацією проданої продукції. Рослинництво і так прибуткове. Його не потрібно підтримувати. Є об’єктивні дані зростання цієї галузі з року в рік. Ми не можемо займатися тим, чим нам хочеться. Потрібно лише тим, що прибутково», — наголосив заступник голови ВАР.

І додав, що база для розрахунку самої дотації має бути заснована виключно на тому, скільки було реалізовано дотованої продукції. Не має значення те, що відбувається з рослинництвом.

Простіше, звичайно, вираховувати по всьому підприємству, але це неправильно. Було прийнято рішення дотувати. Здається, все прописано в Податковому кодексі. Але в підзаконних актах, котрі регулюють, яким чином мають виплачуватися дотації — трішке інше. Причому, написано так, як було легше ДФС. Це призвело до того, що у багатьох підприємств, які одночасно займаються і тваринництвом, і рослинництвом, почалися проблеми. Так сталося тому, що ДФС вирішило виплачувати дотацію залежно від того, скільки підприємство заплатило ПДВ, помножене на частку пільгових видів у загальному обсязі», — розповів Соколов.

За його словами, навесні, коли всі аграрії сіяли, купували пальне, насіння, засоби захисту — виник величезний рослинницький кредит. Тому навесні підприємцю було нічого сплачувати до бюджету, бюджет мав платити йому.

В результаті, за І півріччя всі такі підприємства просто нічого не отримали. Це сталося не тому, що депутати неправильно написали закон. А тому, що ДФС написало підзаконні акти так, як їм зручно. Птахівництво отримало багато, інші отримали мало. І проблема не в Миронівському хлібопродукті (отримав 42% дотацій. — Ред.). Проблема в тому, що інші птахівники не мали бази для нарахування, на них «висіло» рослинництво. Вони отримали половину, хоча сформували ПДВ, мабуть, у 2/3. Тобто заплатили більше, ніж отримали. А дотація так прописана на нормативному рівні, що її отримують тільки ті, хто працює в прибуток. А це наразі 2 компанії», — нагадав експерт.

Водночас він зазначив, що сьогодні вже є готовий проект змін, котрий вирішує проблеми. Проект уже погоджено з Міністерством аграрної політики та продовольства.

Тепер його тільки потрібно пропустити через ДФС і Міністерство фінансів. На цьому етапі, я думаю, виникнуть питання. Але якщо сьогодні це буде виправлено, то всі отримуватимуть не згідно до загального валу, а згідно до пільгових видів діяльності, які вони здійснюють. Останнє. Коли ми дивимося на цифри отримання дотацій. Ви думаєте, що це птиця? Ні. У нас враховується не за тим, скільки підприємтсво конкретно її виробило і продало, а за тим, який є основний вид діяльності. Тому, якщо є юридична особа, основний вид діяльності якої — птахівництво, але він виробляє й молоко, то все одно все зараховується, як птахівництво. Я маю надію, що наша державна машина зі скрипом нарешті прокрутиться і ми отримаємо належні підзаконні акти», — підсумував Михайло Соколов.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 квітня 2018
Найбільша кількість схем ухилення від оподаткування – в агросекторі, – ДФС
Аудитори Державної фіскальної служби (ДФС) України в 2017 році розкрили у сфері обігу сільськогосподарської продукції найбільше схем в ухиленні від...
18 грудня 2017
Видано понад 104 тисячі сертифікатів EUR.1
Протягом 2016—2017 років митницям Державної фіскальної служби (ДФС) видано понад 104 тисячі сертифікатів із перевезення товару EUR.1. Про це...
4 вересня 2017
Аграрні підприємства можуть недоотримати бюджетні дотації
Некоректне нарахування бюджетної дотації в режимі «квазіакумуляції» ПДВ зумовило формування необґрунтованих переваг для окремих груп...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...