Рада ЄС відкриває європейський ринок для українських експортерів
Тимчасові торгові преференції для України набудуть чинності у вересні

Рада ЄС ухвалила низку тимчасових автономних торгових заходів на користь України, вони повинні вступити в силу у вересні та будуть застосовуватися протягом трьох років. Про це повідомляє прес-служба ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери».

«Положення спрямовані на поліпшення доступу українських експортерів на ринок ЄС і приймаються з метою підтримки України, яка переживає складну економічну ситуацію, а також для заохочення за зусилля, докладені до проведення економічної реформи», — розповідає старший юрист ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Інна Рудник.

За її словами, тимчасові торгові преференції є доповненням до положень про торгівлю, введеним у відповідності з угодою про асоціацію України з ЄС від 2014 року.

Преференції включають в себе тимчасові (на 3 роки) додаткові річні імпортні квоти за нульовим тарифом на наступні сільськогосподарські продукти: природний мед — 2500 тонн; оброблені томати — 3000 тонн, виноградний сік — 500 тонн; овес — 4000 тонн; пшениця — 65 000 тон; кукурудза — 625 000 тонн; ячмінь — 325 000 тон; крупи та гранули деяких зернових — 7800 тонн», — уточнює вона.

За словами старшого юриста ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери», для використання цих квот, як і раніше, виробникам необхідно відповідати вимогам, пов'язаними з сертифікацією продукції та приведенням її у відповідність до технічних, санітарних та фітосанітарних регламентами Європейського Союзу.

Квоти надаються залежно від типу товару або за принципом FIFO (first in, first out), тобто в порядку живої черги товарів на митниці, чи за принципом ліцензування, коли за запитом імпортера видається ліцензія на експорт продуктів у певній кількості. Окрім того, згідно із тимчасовим торгівельних преференцій, повністю виключаються на 3 роки імпортні мита на такі промислові товари, як добрива, барвники, пігменти та інші фарбувальні речовини, взуття, мідь, алюміній, а також обладнання для телебачення й звукозапису», — констатує Рудник.

Юрист наголошує, що такі заходи будуть допускатися в разі дотримання Україною принципів Угоди про асоціацію, а саме: повага прав людини і основних свобод, принципу верховенства права, а також постійних зусиль у боротьбі з корупцією та незаконною діяльністю.

Преференції, насамперед, є підтримкою малому й середньому бізнесу, представникам агропромислового сектору та повинні бути стимулом для подальшого розвитку торговельних взаємин між українськими та європейськими товаровиробниками, споживачами», — резюмує старший юрист ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Інна Рудник.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...