Зняття мораторію на продаж землі в Україні призведе до ще більшого хаосу — точка зору
Зняття мораторію на продаж землі в Україні призведе до ще більшого хаосу — точка зору

Сьогодні в Україні не можна знімати мораторій на продаж землі, адже це призведе до ще більшого хаосу, ніж зараз. Таку думку висловив канадський фермер, виходець з України Денис Ковальський в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

За його словами, в Україні цей процес нині відбувається занадто швидко, тому панує хаос.

«Якщо ви знімете мораторій на продаж землі — буде більше хаосу. Тому в Україні сьогодні не можна його знімати. МВФ каже, що як не буде вільного ринку землі, то вони не дадуть транш. Але хіба ці гроші від Фонду підуть напряму фермерам?», — запитує фермер.

Він додає, що в Україні має бути ринок землі, але поки країна до нього не готова. Зокрема, українські поля часто накривають хвилі рейдерства.

Рейдерство в Канаді було у 20-х роках минулого століття, коли посередники закуповували зерно у фермерів. Але фермери об’єдналися в кооперативи, котрі працювали на них як менеджери та дбали про те, щоб фермер отримав більший прибуток. Я був  шокований, коли дізнався про те, яким є рейдерство в Україні. У нас є рейдерство, але в нас є регулюючі закони», — розповідає Ковальський.

На його думку, Україні потрібно продовжити мораторій та тиснути на Верховну Раду, щоб створили комісію, котра працюватиме над законами, які захистять права аграріїв і власність фермерів. 

Фермер зазначає, що сьогодні серед канадських підприємців немає тих, хто хоче вести в Україні бізнес і купувати тут землю.

Вони знають, що у вас є проблеми з інвестиційним кліматом. До вас можна завести гроші, але дуже складно вивести прибуток. Кордон є кордон. Ваші фермери мають досвід у проблемі з рейдерством. Але підприємці з Канади, які захочуть приїхати тут працювати, одразу потрапили б під удар і не знали б, що робити», — пояснює Ковальський.

За його словами, український аграрний бізнес піде вгору, коли міністром стане фермер.

Тоді ситуація розвернеться на 180 градусів. Я ж розповідав про Юджина Вілена (міністр агрополітики у 80-х роках. ‒ Ред.) й ті акценти, які він розставляв у своїй політиці. Вам теж варто звернути на це увагу. Також вам потрібно прибрати бюрократію чиновників міністерства», — підсумував Денис Ковальський.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 вересня 2017
Запуск ринку землі призведе до припливу іноземних інвестицій в Україну
Зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення приведе до притоку іноземних інвестицій в Україну. Таку точк зору висловив...
2 вересня 2017
Відеоновини. Випуск 01.09.2017
У цьому випуску Ви побачите: 1. Оприлюднено піврічні результати запровадження дотацій2. Угода про асоціацію між Україною та ЄС набула...
2 вересня 2017
Озвучено 5 умов безпечного відкриття ринку землі
Громадський рух (ГР) «Кріпак» на основі проміжного опитування рад сформував набір умов для безпечного відкриття ринку землі. Про це в...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...