Утричі дорожче: як відрізняються ціни на деякі продукти в регіонах
Утричі дорожче: як відрізняються ціни на деякі продукти в регіонах

Експерти Асоціації постачальників торгівельних мереж проаналізували, яка різниця цін у регіонах України на продукти харчування. Про це повідомив генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

За даними Державної служби статистики України, станом на кінець липня із списку соціальних продуктів у шести найменуваннях різниця в ціні складає понад 15 гривень за кілограм між різними областями країни.

«Беззаперечним лідером цього рейтингу є сало. Цей важливий для кожного українця продукт коштує у столиці втричі більше, ніж на Тернопільщині. Різниця в ціні просто космічна — 61 гривня. Так, за даними Держстату, у місті Києві середня ціна складає 91,4 грн, а на Тернопільщині — 29,8 грн за кілограм», — написав Дорошенко.

Другим, за його словами, у цьому рейтингу є вершкове масло — різниця у ціні дорівнює майже 39 гривням. Найвища вартість масла — у Київській області, і вона складає 163,2 грн, тоді як  у Тернопільській області — 124,4 грн за кілограм.

Третім є м’який сир, із різницею ціни майже 31 гривні. На Волині ціна — 101,6 грн, тоді як на Житомирщині — 124,4 грн за кілограм. Четверте місце має яловичина — 30 грн. У Чернівецькій області кілограм коштує 123,2 грн, а на Полтавщині — 93,2 грн за кг», — зазначає генеральний директор Асоціації.

Замикає п’ятірку «соціальна» ковбаса з різницею у майже 19 гривень. Найвища ціна на Одещині — 76,7 грн, а найнижча на Буковині — 58,1 грн за кг.

За словами експерта, така велика різниця в цінах викликана не так реальним станом речей, як повною катастрофою органів статистики та моніторингу.  

Уряд повинен взятися за галузь статистики, бо всі економічні кроки базуються на цифрах, які надає Держстат. Якщо на таких елементарних речах можна показати некомпетентність людей, які працюють у відомстві, то що можна говорити про складні розрахунки Кабінету Міністрів і економічні реформи, які базуються на недостовірній інформації», — підсумував Олексій Дорошенко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 вересня 2017
Які продукти різко подорожчають в Україні?
В Україні очікується стрибок цін на хліб, молочні продукти, м'ясо й овочі. Про це повідомив президент асоціації фермерів та приватних землевласників...
23 серпня 2017
Українські ціни на харчі на 20% менші за світові
Динаміка цін на продукти харчування за 26 років незалежності вказує на те, що рівень українських поступово наближується до світових. Про це...
20 серпня 2017
Уряду пропонують курси з того, «скільки їдять українці»
Асоціація постачальників торгівельних мереж відкриває курси для міністрів Кабінету Міністрів у галузі харчування українців. Про це повідомив...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...