Зарплату українським чиновникам нараховуватимуть по-новому
Зарплату українським чиновникам нараховуватимуть по-новому

В Україні стартував пілотний проект з реорганізації оплати праці, в рамках якого зарплату чиновникам будуть нараховувати не у вигляді традиційної фіксованої ставки плюс премії, а залежно від ефективності їхньої роботи. Крім зарплати, діятиме бонусна система, щоб підвищити мотивацію співробітників, передає УБР.

Тестують проект на базі Київського інвестиційного агентства (КІА), в якому відбудуться серйозні кадрові чистки. Наймати нових співробітників тут збираються під чітко прописані посадові обов’язки і виключно на конкурсній основі.

До прикладу, на місце гендиректора на “вільному” ринку наймуть CEO, який буде підзвітний Київській міськадміністрації, а вести за ним нагляд будуть відділ внутрішнього контролю та аудиту, а також громадськість. Аналогічну схему оплати праці вводить зараз і Київська обладміністрація. “Інтерес з боку держструктур до подібних проектів є. Зараз ми допомагаємо “Укрзалізниці”, ведемо переговори з портами, беремо участь у відборі топ-менеджерів держпідприємств, який проводить Мінекономрозвитку”, — розповіла партнер Talent Advisors Тала Стеценко.

Держструктури стали активніше підбирати нових співробітників через спеціалізовані інтернет-портали з працевлаштування. При цьому шукають тут фахівців різного рівня – від топів (зокрема, керівників шукають “Артемсолі” і “Укрспирту”) до рядових співробітників, уточнила контент-менеджер Rabota.ua Тетяна Пашкіна. Не всі заявки оформлені повно й інформативно. Найчастіше не вказується розмір заробітної плати або її розмір є неконкурентним на ринку праці. Наприклад, департамент фінансів Одеської обладміністрації шукає бухгалтера на 1378 грн на місяць.

“Є і робота-мрія. У Коростенську виправну колонію шукають охоронця, доба через три, обіцяють йому звільнення від призову і повний соцпакет. Зарплата – 2250 грн”, — розповіла Пашкіна. При цьому багато HR-фахівців переконані, що поки не буде реформована система відповідальності та оплати, вакансії держструктур навряд чи стануть престижними.

Знайти суперспеціаліста на зарплату в 2-3 тисячі гривень, а ще краще професіонала-волонтера – практично нереально, додають вони. Останнім часом питання ефективності стає вкрай актуальним не лише для держструктур, але і для комерційних компаній.

“Компанії замінюють оцінку результативності оцінкою ефективності. Результативність — це план-факт, наприклад, продати на мільйон, зробити стільки дзвінків, а ефективність — це баланс витрат і отриманого результату. Скажімо, скільки угод було в обробці, а скільки вдалося закрити”, — пояснює Стеценко. Фахівці в свою чергу, очікують, що система мотивації буде прозорою.

“Припустимо, людина отримувала 10 тис. грн на місяць, а тепер їй кажуть: 7 тисяч у тебе – фіксована частина, а 5 тисяч ти зможеш заробити, якщо будеш ефективний. Він залишиться, але, якщо йому не доведеться для цього працювати по 14 годин на день, а інакше просто почне шукати інше місце”, — пояснює Пашкіна.

Як повідомлялося раніше, озвучена зарплата найвідоміших депутатів Ради: від 4,6 до 6,1 тисячі грн. Двоє не напрацювали навіть на депутатський посадовий оклад. Водночас зарплата українців усього за місяць знизилася на 17 відсотків. Найменший рівень середньої заробітної плати в січні був відзначений у сфері поштової та кур’єрської діяльності.

Online Експрес

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 березня 2016
У міністерствах крадуть зазвичай 2% чиновників — Пивоварський
Чутки про корупцію серед чиновників є перебільшеними, і за фактом крадуть тільки 2% чиновників. Про це глава Міністерства інфраструктури України...
7 березня 2016
На державних землях наживається армія чиновників — Апостол
Україні потрібно навести лад з державними землями, щоб вони працювали для країни. Але земля повинна бути в руках фермера, який на ній працює, а не...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...