Визначено ТОП-5 областей за формуванням спроможних територіальних громад
Визначено ТОП-5 областей за формуванням спроможних територіальних громад

Міністерство регіонального розвитку розробило рейтинг областей за формуванням спроможних територіальних громад. Про це розповів віце-прем'єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко у своєму блозі на «Економічній правді».

П'ятірка лідерів від першого до п'ятого місця така: Хмельницька, Житомирська, Чернігівська, Запорізька та Дніпропетровська області.

За словами міністра регіонального розвитку, аналіз здійснювався на основі 4 параметрів: кількість ОТГ (враховувалися і дані громад, документи яких перебувають у ЦВК для призначення перших виборів), площа ОТГ, територіальні громади (місцеві ради), котрі об'єдналися, кількість ОТГі з кількістю менш ніж 5 тис. осіб.

Так, найбільше ОТГ утворено у Дніпропетровській області — 48, найменше у Київській — 4. Натомість місцевих рад, які об'єдналися у громади, найбільше у Житомирській області — 301, найменше у Київській — 20. Площа, яку складають ОТГ, найбільша у Хмельницькій області — 41,9% від усієї площі області, найменша у Київській області — 1,4%.

На основі проведеного аналізу ми запровадили основні параметри ефективності та спроможності громад. Одним із важливих параметрів є площа ОТГ. Більша територія дозволяє реалізувати більше інфраструктурних проектів. Від цього залежить перспектива громади щодо залучення інвестицій, її конкурентоспроможність», — зазначив Зубко.

Він додав, що суттєвою складовою є кількість жителів ОТГ. Повинна бути зацікавленість у більшій кількості громад, які входять у нову ОТГ. Закон про добровільне приєднання громад дозволяє ОТГ приєднувати до себе нові громади, збільшуючи територію і кількість населення, а отже — спроможність надавати якісні послуги.

Окрім цього, Мінрегіон запровадив фінансовий моніторинг спроможності ОТГ.

Перший показник — обсяги власних ресурсів у бюджеті громади на одного мешканця. Цей показник дозволяє бачити перспективу доходів завдяки обліку землі, нерухомості, акцизного податку. Це вказує на ефективність управлінських рішень на місцях. Другий — залежність громади від держбюджету, рівень її економічної самодостатності. Третій — витрати громади на управлінський персонал. Ефективність влади визначається якістю життя у громаді. Якщо зростають доходи на управлінський персонал, мусять зростати і видатки на інфраструктуру», — пояснив Зубко.

За його словами, рівень ефективності ОТГ буде оцінюватися саме на підставі фінансових показників.

Це дасть можливість визначити потреби у залученні інвестицій та трудових ресурсів, управлінські рішення щодо охорони здоров'я, планування територій, розвитку адміністративних послуг. Такий моніторинг допоможе ОТГ правильно оцінити соціально-економічні перспективи розвитку своєї громади», — підсумував Геннадій Зубко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 серпня 2017
На кінець року в Україні може бути близько 665 ОТГ
На кінець поточного року в Україні може бути близько 665 об'єднаних територіальних громад. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр —...
9 травня 2017
Зубко: З початку року доходи об'єднаних громад зросли у 2 рази
Власні доходи місцевих бюджетів 366-ти об’єднаних територіальних громад (ОТГ) у січні-квітні зросли у 2 рази. Про це повідомив...
31 березня 2017
Зубко: Реформа ДФС має врахувати інтереси місцевого самоврядування
У реформуванні Державної фіскальної служби (ДФС) особливу увагу потрібно приділити місцевому самоврядуванню. Про це повідомив...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...