Українська біржа та Держрезерв запустили ф’ючерсні контракти на зернові
Українська біржа та Держрезерв запустили ф’ючерсні контракти на зернові

«Українська біржа» у співпраці з Державним агентством резерву України запровадила торгівлю поставними ф’ючерсними контрактами на зернові. Про це в ході прес-конференції повідомив голова правління «Української біржі» Олег Ткаченко, передає кореспондент АgroРolit.com.

Типовий договір поставки для біржі було розроблено за участю експертів проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», а специфікації ф’ючерсних контрактів та нову редакцію Правил торгівлі повністю узгодила Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

«Ми запропонували ринку нові інструменти – ф’ючерсні контракти з поставкою базового активу. Сьогодні виконано першу угоду, яка завершилася поставкою зерна за договором. До цього часу всі ф’ючерсні контракти, які торгувалися в Україні, були виключно розрахунковими – тобто, без поставки базового активу. Контракти, які почали торгуватися на «Українській біржі», відрізняються тим, що вони закінчуються реальною зміною власника аграрної продукції», – розповів деталі Ткаченко.

Ф’ючерсний контракт з поставкою базового активу – це контракт, за яким продавець зобов’язується поставити базовий актив, а покупець зобов’язується оплатити та отримати базовий актив за погодженою ціною та в строки, обумовлені при укладанні контракту. У нашому випадку поставка здійснюється шляхом перереєстрації прав власності на пшеницю, яка зберігається на елеваторі.

Ф’ючерсні контракти, наприклад, на пшеницю користуються попитом у світі в аграрних виробників, які з їхньою допомогою страхуються від коливань цін, або негативних трендів на ринку аграрної продукції. Ф’ючерсні контракти також мають попит з боку трейдерів, які заробляють на коливаннях цін у коротко- та довгостроковій перспективі.

Новий інструмент потрібен ринку, він створює реальні вигоди для всіх його учасників – виробників продукції, трейдерів, фінансових посередників – найголовнішою серед яких є можливість хеджування ризиків. Безумовно, ще потрібно багато зробити, щоб цей спробний камінь став стабільно працюючим інструментом – потрібно змінювати законодавче поле, створювати прозорий ринок з прозорим ціноутворенням. Маю надію, наша співпраця в цьому напрямку триватиме», – говорить голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Для реалізації проекту запуску торгівлі строковими контрактами на зерно «Українська біржа» підписала меморандум про взаємодію з Державним агентством резерву України (Держрезерв). Його елеватори використовуються для зберігання зерна, яке є предметом договорів поставки, що укладаються на виконання ф’ючерсних контрактів.

За словами голови Держрезерву Вадима Мосійчука, участь у проекті дозволить елеваторам більше завантажити свої потужності.

Державні елеватори, які входять у систему Держрезерву, є повноправними учасниками ринку. Вони вже зараз підтверджують наявність у себе необхідної кількості зерна для проведення угод, а також протягом 24 годин готові відвантажити його в будь-яку точку країни. Таким чином, ми підвищимо прибутковість і вартість підприємств. Від цього, насамперед, виграє держава, адже йдеться не лише про прибуток, а й про довіру до цього нового інструменту в цілому», – підкреслив Мосійчук.

Він пояснив, що на першому етапі задіють елеватори Миколаївської, Дніпропетровської та Кіровоградської областей. Перші торги відбулися з поставкою пшениці на Державному підприємстві «Хлібна база №76» Державного агентства резерву України, яке розташоване в Миколаївській області.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 серпня 2017
Названо області, які завершили збирання ранніх зернових культур
Станом на 8 серпня Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська, Миколаївська та Херсонська області завершили збирання ранніх зернових та...
30 червня 2017
Україна почала збирати ранні зернові в 5 областях
Збиральні роботи ранніх зернових і зернобобових культур розпочато в південних та центральних регіонах країни. Зокрема, йдеться про Херсонську...
12 червня 2017
Зернові порти Одеси планують збільшити свою потужність
Потужність зернових терміналів портів Великої Одеси може збільшитися на 50 млн т на рік. Про це йдеться в дослідженні ІА...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...