Гройсман ініціює розробку єдиної Стратегії розвитку транспортної галузі
Гройсман ініціює розробку єдиної Стратегії розвитку транспортної галузі

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман ініціює розробку єдиної Стратегії розвитку транспортної галузі, включаючи залізничний транспорт, порти та авіасполучення, з метою формування в Україні прозорого та конкурентного транспортного ринку. Про це розповів заступник глави Мінінфраструктури з питань європейської інтеграції Віктор Довгань у своєму блозі на порталі «Грушевского,5».

За словами Довганя, Україні потрібна стратегія розвитку транспорту, адже тоді як всі у світі нарощують свій логістичний потенціал, ми його просто втрачаємо — через відсутність стратегії, через недостатню прозорість і відкритість транспортної галузі.

Міністерство інфраструктури України разом з європейськими експертами розробили проект Національної транспортної стратегії-2030. Він враховує як анексію Криму та Донбасу, так і набуття чинності Угодою про асоціацію з ЄС. Ми провели регіональні обговорення в Одесі, Львові, Дніпрі, Харкові та Полтаві та визначили пріоритетні інфраструктурні проекти», — розповів заступник голови Мінінфраструктури.

За його словами, були визначені наступні проекти:

- Три в Одесі: побудова нової злітно-посадкової смуги (цей проект оцінюється приблизно у $150 млн), окружної одеської траси ($100 млн) та бетонної дороги Одеса—Миколаїв ($150 млн).

- У Львові — створення європейської колії зі Львова, вантажний термінал з вузької на широку колію та пасажирське сполучення Львів—Варшава. Також обговорювався проект північної об’їзної дороги, це складова проекту Гданськ—Одеса.

- У Харківській області визначено такі пріоритетні інфраструктурні проекти: будівництво метро в Харкові (вартість — близько $370 млн), яке може бути профінансовано за рахунок кредитів ЄБРР та ЄІБ; запровадження електронного квитка в Харківській області; планується також завершення будівництва в аеропорту Харкова.

- В Полтавській — будівництво мосту біля Кременчука ($330 млн).

Довгань зазначає, що існує проблема сполучення Дніпром. Зараз уперше за весь час незалежності виділено кошти на ремонт шлюзів.

Останнього разу туди ступала нога інженера у 1988 році. Це критична ситуація з точку зору екологічної безпеки, це вже не просто питання водного сполучення», - уточнив він.

Довгань розповів, що на весь комплекс робіт треба близько 600 млн грн, Мінінфраструктури дає поки 100 млн. Це бюджетні кошті, включно з допомогою Європейської комісії.

Також є домовленість з європейськими банками про залучення кредиту в 50 млн євро. У вересні підписання угоди на фінансування робіт, які стартують наступного року, а саме закінчення ремонту інших шлюзів. На це піде 20 млн євро. Загалом ми орієнтуємося на цифру $350-500 млн на кожний регіон», - підсумував Віктор Довгань.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 вересня 2017
Україна взяла участь у створенні транспортного коридору на 5 країн
Керівники залізниць п’яти країн: України, Ірану, Азербайджану, Грузії та Польщі взяли участь у засіданні Координаційного комітету з розвитку...
28 серпня 2017
Гройсман пообіцяв збільшити компенсацію за сільгосптехніку
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман має намір підвищити розмір фінансування компенсації за українську сільськогосподарську техніку. Про це...
17 серпня 2017
Гройсман планує відновлювати річкове судноплавство в Україні
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман переконаний, що українські морські порти сьогодні перебувають у неконкурентному становищі й цю...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...