Відібрати землю в Перлини Поділля намагається агрохолдинг «Мрія»
Відібрати землю в Перлини Поділля намагається агрохолдинг «Мрія»

Агрохолдинг «Мрія» хоче «віджати» частину земель у ТОВ НВА «Перлина Поділля». Про  це повідомляє Latifundist.com з посиланням на інтерв’ю керівника ТОВ НВА «Перлина Поділля» Сергія Іващука.

За його словами, перші спроби відбулися весною цього року. На підставі скарги ТОВ «Білогір’я Агро-М» Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації прав Міністерства юстиції України без попередження скасувала договори оренди, які раніше уклала «Перлина Поділля». Іващук каже, що кінцевим  бенефеціаром «Білогір’я Агро-М» є агрохолдинг Мрія Холдінг Сайпрус Лімітед, зареєстрований в Республіці Кіпр м. Нікосія.

Він уточнює, скарга рейдерів стосувалася близько 400 земельних ділянок.

Я спілкувався з керівником агрохолдингу «Мрія» Саймоном Чернявським. У ролі третьої сторони залучали юридичну компанію,  аби вона висловилася щодо цієї ситуації.  Так от її висновок —  право на урожай повністю за нами,  а якщо  у іншої сторони є питання по землі, то вирішувати їх потрібно у судовому порядку. Що я бачу зараз? Керівництво «Мрії» готується віджати землі «Перлина Поділля» та зібрати  урожай з  360 га нашої землі, а ціна питання  — майже 1 тис. т зерна», — розповів Сергій Іващук.

Уперше Комісія розглядала скаргу «Білогір’я Агро-М» щодо договорів оренди 4 квітня 2017 р., але «Перлину Поділля» не повідомили жодним чином.

Без наших аргументів, лише на підставі скарг псевдоорендаторів Комісія скасувала держреєстрацію договорів оренди»,— сказав директор агрофірми.

Коли в «Перлині Поділлі» зрозуміли, що відбулося шахрайство і, по суті, «віджим» цих  земель, то одразу звернулися до реєстраторів і у встановленому законом порядку поновили ці договори.

Однак увечері 26 червня 2017 р. на сайті Мін’юсту з’явилося оголошення про повторний розгляд скарг ТОВ «Білогір’я Агро-М».

Знову  ж таки ніхто нас не  повідомляв про розгляд  цієї скарги. Наступного дня я разом з пайовиками та головами сільських рад поїхав на засідання цієї Комісії», — скаржиться директор агрофірми.

Представники «Перлини Поділля» розповіли, що заявлені скарги від ТОВ «Білогір’я Агро-М» безпідставні. І якщо заявники мають і далі претензії, то вирішувати це питання потрібно через суд.

Зрештою члени Комісії відмовилися розглядати дану ситуацію, бо це спір двох суб’єктів.

Попри такі запевняння вже 30 червня 2017 р. наші договори оренди почали знімати з реєстру. Спеціаліст відділу діловодства Мін’юсту повідомив, що правові висновки і накази були не готові. Однак нашому представнику надали лише накази, хоча ці документи є похідними від правових висновків. І на базі цих висновків заступник Міністра юстиції України Олександр Мороз підписав накази,  якими скасовувалися орендні договори нашого підприємства», — обурюється директор «Перлини Поділля».

Після цих подій в агрофірмі звернулися до Хмельницького окружного адмінсуду, який 4 липня 2017 р. заборонив проведення будь-яких реєстраційних дії щодо цих спірних  земельних ділянок.

Як пояснив Сергій Іващук, ніякої реєстрації спірних 360 договорів взагалі не могло бути. Але доки суд виносив ухвалу, реєстратор ТОВ «Білогір’я Агро-М» встигла зареєструвати близько 25 договорів.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 серпня 2017
Холдингам визначили їхнє місце в рамках земельної реформи — думка
У ході відкриття вільного ринку землі агрохолдинги мають робити ставку на орендні відносини, а  не на придбання земель. Таку точку зору висловив...
2 серпня 2017
Ефект масштабу в АПК більше не дієвий — думка
Щоб зберегти українське село та забезпечити розвиток сільського господарства на сталій основі без виснаження природних і людських ресурсів та...
25 липня 2017
Опубліковано список топових аграрних навчальних закладів України
Освітнім ресурсом Освіта.ua складено консолідований рейтинг вищих навчальних закладів України 2017 року. Про це повідомляє прес-служба Міністерства...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...