Мушак заочно продебатував з Юлією Тимошенко про ринок землі
Мушак заочно продебатував із Юлією Тимошенко про ринок землі

Народний депутат (БПП) України Олексій Мушак влаштував заочні дебати з Юлією Тимошенко за участі спеціаліста відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергія Фурси та заступника голови «Української аграрної асоціації» Мар’яна Заблоцького. Відеоролик опубліковано на сторінці Олексія Мушака в Facebook.

Нагадаємо, що історія протистоянь Мушака та Тимошенко почалася ще у 2016 році, коли він зрівняв ідеї партії «Батьківщина» щодо ринку землі з ленінським «декретом». У відповідь Юлія Тимошенко передала Мушакові шоколадку Roshen.

Так, нардеп, разом із так званими експертами, проаналізували промову Юлії Тимошенко на рахунок ринку землі.

Лідер партії «Батьківщина» зазначила, що сьогодні вся земля в Україні накопичена в руках у 12—15 сімей. Цифри сягають від 500 тис. га землі до мільйона. Це означає, що земля вже не належить українському народові.

Українська земля належить 7 млн громадянам України. Саме вони є власниками. На жаль, вони є не повноцінними власниками, тому що мораторій забороняє їм продавати або купувати цю землю.
Саме тому вони здають цю землю в оренду. Дійсно, мораторій став причиною того, що з’явилися великі агрохолдинги, яких немає ні в Польщі, ні у інших сусідів, котрі давно провели земельну реформу», — прокоментував думку Тимошенко Олексій Мушак.

В ході ефіру, Тимошенко розповіла, що зняття мораторію на продаж с/г землі зараз лобіюється з єдиною метою: легалізувати те, що за багато років було скуплено в тіні у людей за копійки.

Наразі проданими через схеми або через емфітевзис є менш ніж 1% усіх сільськогосподарських земель. Аграрії не поспішають купувати с/г землю виключно через те, що вважають за краще витрачати кошти на трактори та інші інвестиції», — не погоджується з думкою Мар’ян Заблоцький.

Тимошенко також зазначила, що ООН визнала першим ключовим і найстрашнішим викликом світу голод. Вони порахували, що 840 млн людей у світі сьогодні страждають від голоду. Недоїдає кожна 7-ма дитина. І це сьогодні, в розвиненому світі.

Сльози навертаються на очі, коли чуєш ці цифри. Це частково правда. Але біда в тому, що Юлія Володимирівна хоче, щоби ми теж почали вмирати з голоду. Адже за дивним збігом обставин, у країнах, де немає ринку землі — є голод. Подивіться на приклад Венесуели. Країна із запасами нафти зараз бігає за туалетним папером у Колумбію. Це приклад того, що буває, коли країна сповідує ідеологію таких людей, як Юлія Володимирівна. Згадаймо, що перший голод в Україні почався разом із колективізацією, коли у людей забрали право власності на землю. Зараз права потрібно віддати і забути про те, що десь може бути голод», — вважає Сергій Фурса.

Тимошенко також запитує, на скільки вистачить грошей сільській родині, котра продасть гектар землі за $700? За сьогоднішніх цін — це майже ніскільки.

Та Олексій Мушак вважає, що сьогодні мораторій якраз змішує продавати землю за низькою ціною, а відкриття ринку дозволило б дати вибір: не продавати, чи продавати по $1500.

За середній пай українець міг би отримати близько 200 тис. гривень. Наприклад для пенсіонерів це була б гарна фінансова подушка. Навіщо позбавляти людей такої можливості», — коментує він.

Більше дивіться у відеоролику:

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

31 травня 2018
Агрохолдинги готові викупити українські землі, – експерт
За рік агрохолдинги будуть готові до зняття мораторію на землю, тому що в них достатньо капіталу для купівлі земель. Про це розповідає засновник і...
18 серпня 2017
Восени слід чекати альянсу Тимошенко й Авакова — прогноз
Восени українська спільнота може побачити на політичній арені новий союз лідерки партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко та міністра...
31 липня 2017
Майже 70% українців проти скасування мораторію на землю
Майже 2/3 громадян висловилися проти скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, майже 1/2 при цьому — за...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...