Прийняття «органічного» законопроекту №5448 посилить довіру європейців до України
Прийняття «органічного» законопроекту допоможе «завоювати» європейські прилавки

Прийняття «органічного» законопроекту №5448 посилить довіру європейців до України та виготовленої її виробниками органічної продукції. Про це розповіла в ексклюзивному бліц-інтерв’ю AgroPolit.com заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

Нагадаємо, раніше заступник міністра аграрної політики і продовольства України Олена Ковальова повідомила AgroPolit.com, що саме українська органіка користується попитом в країнах ЄС.

«Він дасть їм змогу зрозуміти на законодавчому рівні ті правила, за якими функціонує наш ринок органічної продукції», — розповіла Трофімцева.

Вона додала, що, попри відкладення парламентом голосування за законопроект № 5448, актуальність прийняття документу не зменшилась.

Привабливість України залежить не так від того, чи буде прийнято законопроект, а, швидше, від того, наскільки ми конкурентоспроможні. Тому він створить необхідну правову базу для врегулювання тих моментів, які сьогодні не вирішуються на законодавчому рівні», — пояснила заступник аграрного міністра.

За її словами, експорт стане простішим, якщо система державного регулювання органічного сектору зблизиться з європейською.

Якщо та ж сама Канада буде знати, що наша система державного регулювання органічного сектору еквівалентна європейській (що, в принципі, дає цей закон), то це вплине на наші відносини. З боку таких великих партнерів, як США чи Канада, — це головний чинник підвищення рівня довіри. Вони матимуть відчуття прозорості, що важливо для органічного сільського господарства», — зазначає вона.

Трофімцева також пояснила, які продукти найбільш цікаві для потенційних зарубіжних партнерів:

На зовнішніх ринках проявляють інтерес до українських соків, запакованих круп, органічної молочної продукції. Також важливо, що наших торгових партнерів цікавлять ягоди та дикороси. В Україні досить багато лікарських трав. Вони гарно продаються як готовий продукт та як сировина для виготовлення органічних лікарських сумішей».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 серпня 2017
Які законопроекти підготував Аграрний комітет на осінь?
Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України підготував до розгляду 32 проекти законів. Про це повідомив заступник...
31 липня 2017
Подано законопроект про запровадження механізму «єдиного вікна»
Народні депутати зареєстрували від 28.07.2017 проект закону №7010 «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих...
19 липня 2017
Набув чинності закон про використання печатки у бізнесі
У середу 19 липня в Україні набув чинності закон № 1982-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...