Вирощувати гречку аграрії не хочуть — експерти
 Вирощувати гречку аграрії не хочуть — експерти

За півроку одна з найпопулярніших круп подорожчала мало не вдвічі, у середньому кілограм гречки - вже 30 гривень, але і це ще не межа. Про це повідомляють економічні експерти.

У Черкасах, наприклад, ціна виросла гривень на десять. У середньому кілограм гречки продають по 35.  Трохи дешевше гречка на львівських ринках - по 27 гривень за кілограм. Але і це для покупців дорого, кажуть продавці. Якщо раніше в день розходилося до десяти кілограмів крупи, то тепер — добре, якщо один продадуть.

«Відмовляються, не купують. Кукурудзяну крупу беруть, ячну, пшеничну», — каже продавець.

І це лише перший виток подорожчання, кажуть експерти. До літа ціни можуть ще підрости.

«Навіть якщо гречку виростили, її треба зберігати в елеваторі. Зараз елеватори все скаржаться на вартість енергоресурсів. І за зберігання вони додадуть. До літа гречка буде дорожче, що вона зберігалася на елеваторах», — сказав Олександр Охріменко.

У роздробі крупа подорожчає відсотків на десять-п'ятнадцять. Ще одна причина зростання цін на гречку — скорочення посівів.

Вже скоро ці поля засіють соняшником, рапсом, соєю, пшеницею. А ось вирощувати гречку — аграрії не хочуть. Аж надто вибаглива в догляді, а продати її важко.

У цьому фермерському господарстві в Житомирській області від гречки відмовилися, розповідає агроном Дмитро.

«Останній раз ми сіяли гречку кілька років тому, але це зараз невигідно, тому що високі витрати, а рентабельність низька. Вона довго прибирається, вимоглива до цього сильно», — зазначив Дмитро Керімов, агроном.

Українські аграрії вважають за краще сіяти олійні і пшеницю. Адже ці культури відмінно йдуть на експорт. А ось на гречку в Європі і Америці попиту немає.

Фермери не проти знову почати вирощувати гречку. Навіть для внутрішнього ринку. Але спочатку просять державу повернути їм пільговий ПДВ і прорахувати, скільки і яких культур треба сіяти. Інакше, кажуть аграрії, ситуація 2011-го року — коли гречка просто пропала з магазинних полиць — може повторитися вже незабаром.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 березня 2016
НБУ не хоче, щоб гривня зміцнилася — Охріменко
НБУ явно не хоче ревальвації гривні і робить все, щоб не допустити зміцнення національної валюти. Таку думку в коментарі "КП" в Україні "висловив...
22 січня 2016
Про довгострокове кредитування з низькими відсотками можна говорити після відкриття ринку землі — Охріменко
Згідно звіту  Global Competitiveness Report Всесвітнього економічного форуму у Давосі, українські банки — найгірші у світі. На думку...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...