Депутати «Батьківщини» звернулися до міністра юстиції щодо ситуації з рейдерським захопленням «Нива-2010»
Народний депутат Вадим Івченко

Депутати фракції «Батьківщина» звернулися з колективним запитом до міністра юстиції України Павла Петренка щодо ситуації з рейдерським захопленням товариства «Нива-2010» (Кіровоградський район Кіровоградської області), яке відбулось два тижні тому. Про це сьогодні на брифінгу у Верховній Раді заявив народний депутат Вадим Івченко.

Як повідомляв раніше AgroPolit.com із посиланням на народного депутата Івана Мірошніченка, до нього звернулися люди з цього села і попросили втрутитися, щоб не допустити спроби рейдерського захоплення підприємства «Нива-2010». Після того, як атаку було відбито, ситуація ускладнилася сутичкою з нацполіцією, яка начебто намагалася стати на бік рейдерів, побивши селян та воїнів АТО (з батальйону «Донбас» і «Айдар»), які захищали людей. Натомість начальник поліції Кіровоградської області Сергій Кондрашенко, коментуючи цю ситуацію пізніше, повідомив, що працівники нацполіції прибули до села Бережинка Кіровоградської області за викликом іншої сторони конфлікту, яка претендує на підприємство.

«Цим виступом хочу привернути увагу до рейдерського захоплення в селі Бережинка Кіровоградської області. Фактично за один день 65% товариства «Нива-2010» було переоформлено спочатку на офшорну компанію, а потім — на фірму «Дніпромет», зареєстровану у місті Дніпро. Після цього було здійснено спробу силового захоплення самого підприємства силами Національної гвардії та Національної поліції України з неправомірним застосуванням сили до місцевих жителів, які стали на його захист», – повідомив він.

Як зауважив парламентар, усі спроби директора захопленої агрофірми вирішити це питання в органах юстиції наштовхнулися на формальні відмови.

На другий день після спроби фізичного захоплення підприємства директор агрофірми звернувся до міністра юстиції зі скаргою на дії державного реєстратора Руденка, який за фальсифікованими протоколами, всупереч вимогам законодавства, в один день змінив засновника та перевів підприємство до іншого міста. Але скарга фактично не розглядалась і було надано формальну підставу у відмові в її задоволенні», – пояснив політик.

Також Вадим Івченко нагадав, що після всіх цих подій жителі села перекривали дороги та проводили акції протесту, вимагаючи відставки прокурора області, притягнення до відповідальності посадових осіб Національної гвардії та поліції, винних у побитті мирних жителів.

Це питання має бути розглянуто на найвищому рівні. Це питання також розглядатиметься сьогодні на аграрному комітеті, на який ми запросили міністра юстиції та МВД. І будемо з’ясовувати, чому відбулося захоплення, чому не було залучено скаржника під час розгляду справи, чому не виконано рішення суду, чому за один день документи були переоформлені на офшорну компанію, чому не було адекватної реакції прокуратури та Національної поліції України на такі дії», – сказав він.

Окрім того, народний депутат від «Батьківщини» наголосив, що варто досконально розібратись у цій справі, адже рішення щодо неї допоможе в подальшому розкривати подібні схеми і покарати організаторів та виконавців, особливо тих, хто дозволив застосувати силовий розгін мирних жителів.

Це варте уваги, тому що, розібравшись досконально з однією справою, ми зможемо її вивчити та запобігати у подальшому рейдерським схемам. Ми зможемо зробити так, щоб організатори та виконавці понесли відповідальність, особливо ті, хто застосовував силовий розгін мирних жителів. Наразі «Батьківщина» разом з антирейдерськими штабами звернулася до міністра юстиції. Сьогодні підписано колективний запит депутатів нашої політичної сили щодо перевірки державного реєстратора і скасування цих рішень. Ми тримаємо цю ситуацію під контролем!» – запевнив Івченко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 червня 2018
Рейдерство щодо «Ниви-2010» продовжується
Справу рейдерського захоплення «Нива-2010» й досі не вирішено, вона триває. Про це розповіла керівник ГО «Бізнес–Варта»...
11 квітня 2018
Справу ТОВ «Нива-2010» сьогодні розглянуть в Адміністративному суді Києва
Сьогодні у Вищому Адміністративному суді України (вул.. Московська,8) відбудеться судове засідання, на якому розглянуть справу власника ТОВ...
3 жовтня 2017
Депутат пропонує легалізувати фермерські господарства
Пропонується забезпечити можливість для мешканців села легалізувати свою діяльність у формі підприємницької діяльності для фізичних осіб-підприємців,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...