ЄС затвердили домовленість про торговельні преференції для України
ЄС затвердили домовленість про торговельні преференції для України

Країни-члени Європейського Союзу офіційно затвердили домовленість із Європарламентом про обсяги нових торговельних преференцій для українських виробників. Про це повідомляє Економічна Правда з посиланням на офіційний сайт Ради ЄС.

Рішення ухвалено на зустрічі послів країн-членів у середу 28 червня.

«Ці заходи (запровадження нових преференцій) є жестом політичної та економічної підтримки України. Зважаючи на складну ситуацію, в якій Україна є зараз, ми сподіваємося швидко приступити до виконання нових норм», – йдеться в заяві Крістіана Кардони, міністра економіки Мальти, яка головує в Раді ЄС до кінця червня.

Нові торговельні преференції доповнять ті, котрі діють від 2016 року. У відповідності до рішення, мають бути  скасовані мита або встановлені безмитні квоти на низку товарних позицій.

Преференції будуть запроваджені на трирічний період. Додаткові безмитні квоти на сільгосппродукцію встановлені в таких обсягах:

Натуральний мед - 2500 тонн
Оброблені помідори - 3000 тонн
Виноградний сік - 500 тонн
Овес - 4000 тонн
Пшениця - 65 000 тонн
Кукурудза - 625 000 тонн
Ячмінь - 325 000 тонн
Злакові крупи та гранули - 7800 тонн

Окрім того, передбачене повне зняття імпортних мит на декілька промислових товарів, зокрема на добрива, барвники, пігменти та інші фарбувальні речовини, взуття, мідь, алюміній, а також телевізійне та звукозаписувальне обладнання.

Перелік та обсяги преференцій узгоджені з переговорною групою Європарламенту, вони перевищують ті обсяги, які ЄП затвердив навесні. У зв’язку з цим для вступу рішення в дію необхідно провести повторне затвердження відповідного закону в Європарламенті та в Раді ЄС.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 липня 2017
Торговельні преференції для України затверджено Радою ЄС
Рада Європейського Союзу в понеділок затвердила тимчасові торговельні преференції для України. Про це повідомляє Європейська Правда з посиланням на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...