Україна та Іран підписали економічний Меморандум
Україна та Іран підписали економічний Меморандум

Україна та Іран підписали Меморандум про взаєморозуміння, що визначає всі напрямки торговельно-економічної співпраці між двома країнами.

Ухвалення документу в понеділок у Тегерані прокоментував віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, голова української офіційної делегації в Ірані Геннадій Зубко, повідомляє прес-служба урядовця.

"Цей документ стане конкретним планом дій для наших країн у розвитку двосторонньої співпраці. Він визначатиме конкретні строки та виконавців по всіх напрямках економічного співробітництва", - наголосив віце-прем'єр.

За його словами, тепер Україна й Іран країни розширять та нарощуватимуть товарообіг в аграрній сфері.

"Україна зацікавлена у розширенні номенклатури сільськогосподарської продукції для поставок до Ірану, зокрема, зернових, рослинних олій, тваринницької продукції, живої худоби, цукру та кондитерських виробів, фруктів та овочів. Іран зацікавлений у експорті сільськогосподарської продукції до України, зокрема сухофруктів, креветок, риби, фруктів та овочів", - розповів урядовець.

"Ми запропонували Ірану залучати інвестицій в лісову галузь України та співпрацювати в галузі рибного господарства, створювати спільні підприємства по розведенню та вирощуванню осетрових, лососевих та інших видів риб", - сказав Зубко.

За його словами, Іран готовий створювати спільні підприємства та розвивати переробку продукції агропромислового комплексу в Україні. Україна запропонувала Ірану співробітництво у розвитку інфраструктури та логістики, необхідної для полегшення торгівлі сільськогосподарськими продуктами.

"Україна запросила іранських інвесторів до участі в приватизації українських підприємств. Ми домовились про створення спільного комітету з інвестицій для розвитку різних форм інвестиційного співробітництва, у тому числі державно-приватного партнерства", - сказав він.

Зубко наголосив, що Україна та Іран продовжать співпрацю в банківській сфері для створення спрощених умов для розвитку торговельно-економічних зв’язків у різних секторах. "Центральні банки України та Ірану погодилися опрацювати можливість використання національних валют для розрахунків при здійсненні двостороннього товарообігу", - сказав він.

"Ми також активізуємо роботу Спільної українсько-іранської Ділової ради, в Тегерані буде проведено її перше засідання", - сказав він.

Віце-прем’єр-міністр України наголосив, що Україна та Іран зацікавлені у подальшому розвитку співпраці в секторі видобування вугілля, модернізації, ремонту та взаємних поставок обладнання, запчастин  та комплектуючих до нього. "Українські науково-дослідницькі установи можуть проектувати вугільні шахти для іранських компаній збагачення вугілля", - зазначив Зубко.

"Ми домовились розширити  співпрацю в авіаційній галузі. Компанії наших країн співробітничатимуть у напрямках модернізації літака АН-140-100 та його спільному серійному виробництві, в проектуванні та виробництві нових модифікацій літака Ан-140-100, у сфері маркетингу та продажу пасажирських літаків АН-158 в Ірані та регіоні, у напрямку поставки транспортних цивільних невійськових літаків АН-178", - сказав Зубко.

Віце-прем’єр також  зазначив, що Іран готовий співпрацювати з Україною у напрямку розвитку комбінованих перевезень з використанням  коридору "Перська затока, Іран (Астара і Каспійське море) - Чорне море, Європейські країни".

Укрінформ

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 квітня 2016
Інвестиції в аграрну сферу складають $1 млрд — Павленко
Поточні інвестиції в аграрну сферу наразі складають більше $1 млрд . Про це під час засідання уряду повідомив міністр аграної політики Олексій...
6 квітня 2016
Мінагрополітики відкрило ринок Ірану та ОАЕ для української продукції — Павленко
Мінагрополітики відкрило ринок Ірану та Об'єднаних арабських еміратів для української сільськогосподарської продукції. Про це під час засідання уряду...
4 квітня 2016
Підписано Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво між фракціями політичних партій і депутатськими групами у ВРУ — офіційно
1 квітня 2016 року, за ініціативи народного депутата України, президента УАК Леоніда Козаченка представники депутатських фракцій та груп у Верховній...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...