Виробники органічної продукції дали оцінку галузевому законопроекту
Виробники органічної продукції дали оцінку галузевому законопроекту

Виробники органічної продукції закликають прийняти законопроект № 5448 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Про це в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com повідомив директор ТОВ «Органік Оригінал», віце-президент ГС «Органічна Україна» Андрій Олефіренко.

Нагадаємо, що в четвер парламент голосуватиме за три аграрні законопроекти, зокрема й за № 5448 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Його подав міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, адже розвиток органічного виробництва – один з основних напрямків стратегії Мінагрополітики «3+5». 

На думку віце-президента ГС «Органічна Україна», цей законопроект детально прописує правила гри на органічному ринку.

Правила, механізми, методи органічної сертифікації в новій редакції закону є дуже прозорими, зрозумілими та були взяті «за образом і подобою» з європейських нормативів і правил. Пропонується запровадити принципи та механізми сертифікації органічного виробництва, якіо визнаються в ЄС. Це відкриє величезний ринок органічного харчування країн Європи, котрий єдиний зростає на близько 10% на рік уже понад 10 років поспіль. Українське географічне розташування, територія з родючими землями, близькість до потенційних міжнародних покупців – все це може зробити правильну національну органічну сертифікацію за європейськими вимогами одним із рушіїв аграрного сектору нашої країни!», – наголосив він.

За його словами, цей законопроект наведе лад у маркуванні органічної продукції, а це, у свою чергу, підніме імідж української органічної продукції, як усередині країни, так і за кордоном.

Згідно з останніми опитуваннями, понад 90% українців хочуть споживати натуральні продукти харчування, які будуть цілком безпечні для їхніх сімей. З одного боку, в нашій країні є попит на органічні продукти харчування, який постійно зростає. З іншого боку, без чинного органічного закону – тільки ледачий виробник не пише на своїй упаковці «натуральний»/«біо»/«органічний»/ тощо без жодного на те підтвердження. Така ситуація лякає пересічного українця, «замилює йому око» та не дає знайти справді безпечні та безхімічні продукти для себе, чи своїх дітей», – заявив віце-президент ГС «Органічна Україна».

Виробник прогнозує, що цей законопроект сприятиме розвитку економіки України

Було проведено колосальну роботу представниками громадських організацій, діючого в зачатку органічного сектору України, щоб привести нову редакцію закону до суворих європейських норм і правил. Тоді з’явиться довіра і в українця до напису «органічний» на продукті, відбудеться поштовх для розвитку малих аграрних підприємств та залучення додаткових робочих місць на селі, адже ні для кого не секрет, що в органіці більша частка ручної праці», – додав Андрій Олефіренко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...