Лісосмуги пиляють на дрова, бо вони нікому не належать — нардеп
Лісосмуги пиляють на дрова, бо вони нікому не належать — нардеп

На сьогодні в Україні фактично відсутні балансоутримувачі лісосмуг. Про це на своїй сторінці у соцмережі Facebook написав народний депутат, член Аграрного комітету Верховної Ради Олег Кулініч.

«Сталося так, що після проведення паювання земель сільськогосподарського призначення лісосмуги «зависли у повітрі». Держпідприємства сфери лісогосподарства відмовляються ставити лісосмуги на баланс, мовляв — це лишня морока. Інвентаризацію лісосмуг ніколи не проводили, тому статистика щодо їх площ різниться в Держгеокадастрі і Держагентстві лісових ресурсів», — підкреслює депутат.

З його слів, ця проблема вкрай актуальна для аграріїв, адже, з одного боку, лісосмуги захищають поля від ерозії, а з іншого боку — в разі розростання лісосмуг необхідно проводити їх вирубку, але не зрозуміло, до кого звертатись за відповідним дозволом.

«Для цього необхідно отримати «лісорубний квиток», залишається лише зрозуміти - в кого? Згідно з Лісовим кодексом, полезахисні лісосмуги відносяться до лісів, але ця процедура затяжна і, як показує практика, лісгосп не бажає цим займатись», — написав Олег Кулініч.

Депутат зазначає, що оскільки у лісосмуг нема власника, то зараз їх просто вирубують на дрова, особливо враховуючи підвищення тарифів на газове опалювання.

Кулініч додав, що наразі необхідно провести інвентаризацію лісосмуг та закріпити їх за власниками і користувачами, а також розробити нормативну базу щодо користування лісосмугами.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 березня 2016
Кошти на утримання лісів держава не виділятиме — Кулініч
Потреба в додатковому фінансуванні за бюджетною програмою «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому...
5 березня 2016
Перший крок у напрямку лісгоспів — корпоратизація — Білоус
Корпоратизація дозволить ввести на підприємствах нормальний облік активів. Про це в ексклюзивному інтерв’ю...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...