«Батьківщина» категорично проти відкриття ринку землі
«Батьківщина» не вважає необхідним відкривати ринок землі

Фракція «Батьківщина» виступає категорично проти відкриття ринку землі. Про це в програмі «Право на владу» на телеканалі «1+1» повідомив народний депутат Вадим Івченко.

Він навів беззаперечні приклади, як вже сьогодні неконтрольований чорний ринок землі потроху лишає українських селян та фермерів можливості заробітку, а з країни виводяться колосальні кошти, які заробляють на наших чорноземах іноземні, зокрема і російські агрокорпорації.

«Якщо сьогодні без вільного продажу землі вони набрали собі величезні земельні банки, то що буде із землею після відкриття ринку?» – запитав парламентар.

Депутат від «Батьківщини» повідомив, що на сьогодні середній агрохолдинг має 137 тис. га і динаміка зростання агрохолдингів збільшується.

Майже 4 млн га в Україні обробляється іноземними холдингами. Наприклад, російська компанія «Ренесанс груп», яка має 261 тис. га (це 4 райони будь-якої області), показує прибуток на одному гектарі нашої землі до 1 тис. дол. При тому, що середня орендна плата за землю, за даними Світового банку, становить 780 грн на рік. Кого ми годуємо?» – обурився Вадим Івченко.

Політик також навів приклад країн, в яких сьогодні найчастіше купляють та продають землі — Індонезія, Україна, Росія, Папуа Нова Гвінея, Бразилія, Аргентина, Ефіопія, Гана.

Дуже важко назвати ці країни економічно успішними. А в Європі в середньому на рік продається лише від 0,1 до 1,5% землі. Також, потрібно згадати, що в цих країнах майже знищена корупція і висока довіра до судової системи. Про нашу країну цього сказати поки що не можна. Польща сьогодні має виручку з одного гектара 1 300 євро, а ми – 285 євро. Це показує те, що на потрібно  віддавати землю тим, хто створюватиме додану вартість та робочі місця. Земля повинна створювати додану вартість та давати роботу і заробіток людям», – наголосив він.

Вадим Івченко також назвав декілька аспектів, проти яких не може піти партія «Батьківщина» у питанні відкриття ринку землі.

По-перше, держава не створила покупця. 67% людей – на дотаціях, 20% – ледь живуть на ту заробітну плату, яка є сьогодні. Хто буде покупцем такої землі? По-друге, судова система. За минулий рік подано 17 100 позовів – це рейдерські захоплення через судову систему, яка сьогодні не може захищати нормального власника землі. По-третє, аграрний устрій, де 40% (це 4,5 млн людей) перебувають поза цим устроєм. Ці люди не мають пенсійного, трудового стажу, за копійки продають молоко та м’ясо, але водночас саме вони виробляють 40% продукції», – пояснив парламентар.

Окрім того, депутат від «Батьківщини» звернув увагу на те, що сьогодні ніхто не займається тим, щоб одноосібні селянські господарства трансформувати в сімейні ферми та зробити повноцінними гравцями на ринку землі зі статусом сільгосптоваровиробника.

Він зазначив, що перед тим, як відкривати ринок землі, треба запитати про це в народу, адже, за останніми соціологічними даними, 73% власників паїв проти продажу землі.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

31 липня 2017
Ринок землі у форматі продажу прав оренди може призвести до вимирання сіл — думка
Запровадження ринкового обігу земель у форматі продажу прав оренди, як це нещодавно пропонувалося профільним міністерством, може призвести до...
11 липня 2017
Земельний меморандум авторства «Гройсман&аграрні асоціації»
Уряд разом із аграрними асоціаціями готує земельний меморандум, який визначить правила роботи на вільному ринку землі та умови й час його запуску....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...