15 областей України найбільше експортують до ЄС аграрну продукцію
15 областей України найбільше експортують до ЄС аграрну продукцію

15 з 24 областей України мали питому вагу експорту в минулому році до Європейського Союзу саме продуктів агросектору. Про це йдеться у інфографіці «Експорт-імпорт регіонів України у торгівлі товарами з країнами ЄС у 2016 році» проект Представництва ЄС в Україні про перспективи та переваги зони вільної торгівлі UopenEU.

За даними проекту, за перший рік дії зони вільної торгівлі, загальний експорт України до ЄС збільшився на 3,7%.

 

 

2016-й став першим роком дії Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. Упродовж року двостороння торгівля між Україною та ЄС зростала. У результаті експорт товарів до країн ЄС збільшився на 3.7% порівнюючи з 2015 роком. У нашій інфографіці ви можете побачити відсоткове значення експорту та імпорту усіх регіонів України та дізнатися, який товар займає перше місце в частці експорту товарів регіону до країн ЄС», — йдеться у коментарі до інфографіки.

Згідно UopenEU Львівська, Тернопільська, Закарпатська, Волинська, Івано-Франківська області більше постачали до ЄС машини, обладнання до них та електротехніку. Луганська, Донецька, Запорізька, області постачали більш всього недорогоцінні товари. Сумська область — товари хімічної промисловості. Всі інші 15 областей найбільшу частку в експорті до ЄС мали продукцію агросектору. Це вироби з деревини (Рівненська та Житомирська області), жири, олії тваринного та рослинного походження (Хмельницька, Одеська, Вінницька, Кіровоградська області), продукти рослинного походження (Київська, Чернігівська, Черкаська, Миколаївська, Херсонська області), Мінеральні продукти (Полтавська та  Дніпропетровська області), готові Харчові продукти (Харківська область).

Найбільша частка поставок товарів до ЄС у загальному експорті області у Закарпатській (92,6%), найменша частка – Миколаївська (18,5%).

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...