У І кварталі 2017 року зберіглася тенденція значного зростання інвестицій у сільське господарство.
Інвестиції в сільське господарство України зросли майже на 60%

У І кварталі 2017 року зберіглася тенденція значного зростання інвестицій у сільське господарство. Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

За даними Державної служби статистики України, загальний обсяг капітальних інвестицій, освоєних в аграрному секторі економіки у січні–березні 2017 року, склав 10,9 млрд грн.

«Це на 4,0 млрд грн або 57,9% більше порівняно з аналогічним періодом попереднього року, зауважив завідувач відділу інвестицій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», – к.е.н. Микола Кісіль.

За його словами, за цей період також зросла частка аграрного сектору в загальних обсягах інвестицій у економіку держави – з 13,5% до 16,8%.

Експерт повідомив, що практично увесь приріст капітальних інвестицій в аграрний сектор економіки досягнуто за рахунок сільського господарства. У структурі загального приросту інвестицій у економіку воно займає 35%.

У виробництві харчових продуктів та тютюнових виробів капітальні інвестиції у фактичних цінах залишилися на рівні попереднього року.

На 1 грн капітальних інвестицій у виробництво харчових продуктів і тютюнових виробів у січні-березні 2017 року припало 3,38 грн інвестицій у сільське господарство.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, якщо в 2017 році не виникне форс-мажорних обставин, взятий інвесторами у 2016 році і в січні-березні цього року темп дозволить збільшити загальний обсяг капітальних інвестицій на розвиток виробництва агропродукції з минулорічних 49,7 млрд грн до 75,0 і більше млрд грн.

Оскільки в Україні поки що не створено умов для широкомасштабного інвестиційного розвитку малих і середніх сільгосптоваровиробників, інвестиції в аграрний сектор економіки в 2017 році буде здійснювати великий агробізнес. Це відповідатиме умовам його ефективності та зміцненню позицій на світових ринках, але не сприятиме сталому розвитку сільської місцевості», – підсумував Микола Кісіль.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...