РНБО може зайнятися питанням імпорту російських добрив в Україну
РНБО може зайнятися питанням імпорту російських добрив в Україну

Український виробник мінеральних добрив «впав у кому», поки українська влада «всілякими кулуарними рішеннями і маневрами» створювала «сприятливий клімат» для російських виробників мінеральних добрив на вітчизняному ринку. Про це повідомляє УНІАН.

Нагадаємо, 18 травня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) прийняла рішення про поновлення антидемпінгового мита щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив з Російської Федерації. П'ятирічне антидемпінгове мито на поставку карбаміду і карбамідно-аміачної суміші (КАС) з Росії в розмірі 31,84%, за даними видання, почала діяти 21 травня.

 

Схоже, Кабмін недооцінює згубність ситуації в хімпромі і може взагалі обнулити всі діючі мита на мінеральні добрива незалежно від країни-виробника, підтримавши 18 травня відповідний законопроект», –йдеться у статті «Тінь від закритих дверей» у виданні «Бізнес» від 29 травня, передає «РБК».

Автор матеріалу зазначає, що 28 квітня в парламенті був зареєстрований законопроект «Про внесення змін до закону України «Про Митний тариф України».

У пояснювальній записці до документа Російська Федерація згадується як країна-агресор, що не заважає законотворцям запропонувати обнулити ставки митних зборів на всі види міндобрив, що ввозяться в Україну, незалежно від країни-виробника», – пише автор.

Наголошується, що 18 травня ініціативу щодо обнулення мит підтримав Кабмін і Тарас Кутовий, який нещодавно подав у відставку з посади міністра агрополітики.

Цей законопроект, якщо він буде прийнятий, як стверджують експерти, призведе до монополізму російських хіміків в Україні», – йдеться в статті.

Автор статті також допускає, що питання імпорту російських добрив на український ринок незабаром може стати предметом особливої уваги не тільки Мінекономрозвитку, Мінагрополітики і МКМТ, але і українських силових органів, включаючи РНБО.

Днями народний депутат України Дмитро Тимчук опублікував дані, згідно з якими найбільший постачальник азотних добрив в Україну — російська корпорація «Єврохім», є також одним з ключових постачальників мінеральних добрив в невизнану «ДНР». Як виявилося, «Єврохім», підконтрольний близькій російському президенту олігарху Андрію Мельниченку, спокійно здійснює кооперацію з «ДНР», – пише автор.

Він зазначає, що, таким чином, вся історія з імпортом російських мінеральних добрив в Україну «заграла в дещо іншому світлі».

Тепер вже чиновникам Мінекономрозвитку необхідно буде пояснити, яким чином російська компанія, яка є важливим елементом у ланцюжку матеріального забезпечення ОРДЛО, у першому півріччі 2017 р. отримала найбільш сприятливі умови для збуту свого товару на українському ринку», – пише журналіст.

Він додав: «В хімічній галузі склалася ситуація, при якій діями українських чиновників найважливіша індустрія, що дає 8% ВВП, доведена до межі розвалу. Чи понесе хтось відповідальність за це? — питання, як завжди, відкрите».

Автор також підкреслив, що антидемпінгові заходи щодо мінеральних добрив з РФ були встановлені Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі 27 грудня 2016 р., а у дію повинні були вступити з 1 березня 2017 р. У лютому цього року МКМТ призупинила дію свого рішення, апелюючи до інформації Мінагрополітики щодо того, що національні інтереси вимагають припинення антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив російського виробництва.

Тут слід розібратися, національні інтереси якої країни в даному випадку відстоювало Мінагрополітики? Справа в тому, що з 13 лютого по 1 липня українські аграрії купують добрива на весняну і осінню посівні. Припинивши своє рішення, МКМТ самий «гарячий» сезон відкрила ринок російським виробникам. За попередніми оцінками, за кілька місяців роботи в 2017 р. росіяни наростили свою частку на ринку мінеральних добрив до 50-60%, що суттєво вдарило по українському виробнику», – наголошується в публікації.

Відзначимо, за даними ЗМІ, російські виробники добрив за перші 4 місяці 2017 року вивезли з України близько $100 млн.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...