Довгострокова оренда обов’язкова передумова вільному ринку – дослідження
Довгострокова оренда обов’язкова передумова вільному ринку – дослідження

Довгострокова оренда на першому етапі впровадження ринку землі сільськогосподарського призначення, не дасть розпродати всі землі впродовж реформи. Про це йдеться у спільному проекті AgroPolit.com та EasyBusiness.in.ua: «Земельна реформа старих країн-членів ЄС – досвід Німеччини»

За даними матеріалу, після падіння Берлинської стіни у 1989 році та об’єднання Західної та Східної Німеччини, домінуючу роль в агросекторі Німеччини відігравали корпоративні господарства. Так 4,500 колгоспів займали 82% усіх сільськогосподарських земель. Земельну реформу було вирішено проводити у три етапи.

На першому землю не продавали, а лише здавали в оренду терміном до 12 років. На другому етапі була реалізована програма придбання землі, за якою державні землі продавали зі знижкою для громадян, які втратили свою землю у 1945 році та громадян, які займалися с/г виробництвом (1,2 млн. га земель було продано за зниженими цінами).  На третьому етапі землі, які лишилися у державному фонді, продаються за ринковою ціною на конкурсній основі», – пише видання.

Як йдеться у дослідженні, наразі в країні не встановлено жодних обмежень щодо іноземного капіталу на ринку землі с/г призначення. Також не встановлено розміру максимальної площі володіння в «одних руках».

Ринок землі в Німеччині є ліберальним та відкритим. Така політика разом з державною підтримкою аргосектору сприяє ефективним структурним зрушенням у бік зменшення частки неефективних та збиткових підприємств. Після проведення реформи фінансовий стан фермерських господарств покращився, проблему старих боргів вирішено.Після 20 років реформи в структурі власності на землю в Німеччині переважають середні сімейні ферми і великі корпоративні ферми», – йдеться у матеріалі.

На сьогодні 1 га с/г землі в Німеччині коштує $32,300. Всього половина землі країни знаходиться у приватній власності. Слід відмітити, що більшість країн-членів старої Європи, навіть з більшою ціною за гектар, розпродали майже всі землі.

Детальніше про запуск ринку земель с/г призначення у Німеччені читайте у спільному проекті AgroPolit.com з EasyBusiness.in.ua: «Земельна реформа старих країн-членів ЄС – досвід Німеччини»

Нагадаємо, в дослідженні під назвою «Створення вільного ринку землі с/г призначення в Україні», експерти EasyBusiness.in.ua виділяють кілька груп країн, які схожі між собою за територіальною ознакою: старі країни-члени ЄС та інші розвинені країни; нові країни-члени ЄС; країни-кандидати ЄС; пострадянські країни; країни Латинської Америки; країни північної Америки; країни Азії; країни Африки.

Читати до теми: Земельна реформа країн Південної Америки – досвід Аргентини

Автори дослідження, при класифікації земельних відносин у конкретних країнах (всього 60), до уваги брали наступні дані: Рейтинг Doing business від Світового банку, Index of Economic Freedom від Heritage Foundation, Global Competitiveness Index від World Economic Forum тощо.

Дослідження дає відповіді на такі питання:

Чи сформована приватна власність? 
Чи мають іноземці право на купівлю?
Чи є інші обмеження? 
Чи є цінові обмеження? 
Чи є кількісні обмеження?

Проаналізувавши ринок с/г земель, країни було поділено на 4 типи: 

1) Закритий ринок – передбачає відсутність можливості повної реалізації права приватної власності. 
2) Закритий для іноземців – іноземці та юридичні особи на ринках даного типу не можуть бути власниками та купувати с/г землю, але можуть користуватись на правах оренди.
3) Відкритий з обмеженнями – вони торкаються навіть резидентів країни, наприклад такі як максимальна ділянка, вимог освіти, досвіду роботи та інше. 
4) Відкритий ринок – абсолютно відкритий та лібералізований.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 липня 2019
Як ефективно розпорядитися державними землями: п'ять схем капіталізації с/г угідь
Україна володіє близько 10,4 млн га (мінус 1,5 млн га переданих ОТГ). Із них 3,2 млн га — в постійному користуванні...
17 березня 2018
Аграрний комітет ВРУ порекомендував парламенту остаточно визначитися з орендою водних об’єктів
Аграрний комітет ВРУ порекомендував парламенту остаточно визначитися, що робити з орендою водних об’єктів. Таке рішення депутати прийняли на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...