Україна ввійшла у трійку лідерів-експортерів, але звідти може випасти
FAO: Україна ввійшла у трійку лідерів-експортерів, але звідти може випасти

За минулий сезон Україна з країн-аутсайдерів, що експортують цукор, піднялась у трійку лідерів. Про це на свої сторінці у Facebоок написав економіст інвестиційного відділу продовольчо та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак.

За його словами, з точки зору експортної виручки експорт цукру приніс більше ніж вітчизняна молочна галузь, та склала $350 млн.

«Так, сезон ще не завершено. Так, нас, можливо, в рейтингу обійде кілька країн, тому що експортні можливості майже вичерпані, але якщо брати цифри по березень включно, то Україна дійсно збільшила експорт в 6,6 разів! Так, ми ввійшли в трійку експортерів переважно бурякового цукру, а в загальному рейтингу попереду нас ще близько семи країн, що виробляють та експортують, переважно тростинний цукор. Тим не менше, це дуже крутий прорив», – пише він.

За даними економіста, українській цукор продається майже в усіх регіонах світу. Нажаль, така конкурентоспроможність вітчизняного солодкого продукту здобута його низькою ціною, що несе ризики для продажу за кордон у довгостроковій перспективі.  

Не зважаючи на те, що ми все успішно розпродали, треба розуміти, що в цьому є ще одна велика проблема!!! Називається вона «вміння продавати». Якщо аналізувати експортні ціни наших цукрових контрактів, то вони чи не найнижчі в світі! Це і плюс і мінус одночасно. Плюс в тому, що ми конкурентні, а мінус в тому, що ми, поки що, не готові отримувати вищу ціну, додавати цінності товару і т.п.», – заявив представник FAO.

Економіст інвестиційного відділу продовольчо та сільськогосподарської організації FAO виявив три проблеми, які не дають експорту цукру розвинотися до гідних показників.

Мене практично розривають вже покупці з Сингапуру. Вони хочуть український цукор!!! А ми не можемо нічого запропонувати, бо: а) все вже типу продали - вільних обсягів немає; б) продаємо тільки навалом, не фасуючи (хоча вони готові брати і по 50 кг мішки); в) ніхто навіть не хочу запропонувати контракт з нового сезону, типу «обійдемося і без зайвих покупців», – пише Андрій Ярмак.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...