Кабмін проводить закрите засідання щодо ринку землі
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман

Уряд проводить закрите засідання з питань земельної реформи, про це повідомляють джерела видання в парламенті та уряді. За словами джерела до участі запрошені представники всіх 24 областей України, керівництва галузевих аграрних асоціацій та 4 народних депутати.

Нагадаємо, міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий заявив, що основою концепції земельної реформи в Україні має стати запровадження купівлі-продажу та застави прав оренди земельної ділянки.

На засіданні присутні: прем'єр-міністр Володиммир Гройсман, народний депутат Олексій Мушак (нещодавно Конституційний суд відмовив йому у знятті мораторію на продаж земель сільськогосподарського), народний депутат Іван Мірошніченко, заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин в ВР Олександр Бакуменко та генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький.

«Цьому зібранню перебувало проведення «правильної» роботи з керівниками місцевих обладміністрацій на предмет підтримки ключових тез земельної реформи Гройсмана – «200 га в одні руки». Після цього її вноситимуть  в парламент. На засіданні ними має бути «виславлена» ця ідеї, хоч вона і шкідлива для ринку», – говорить одне з джерел видання.

Натомість другий співрозмовник стверджує, що зустріч навпаки носить консультативний характер. І має на меті виробити ряд реалістичних пропозицій, аби зрештою написати об’єктивну модель запуску ринку земель сільськогосподарського призначення.

За словами співрозмовників видання, зустріч почалась у понеділок 10 годині ранку. В той час голова асоціації Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) заявив, що його виключили з кола осіб, яких допустять на закриту нараду. Через це думки ВАР та значної частини аграріїв не почують.

Ваш апарат (звернувся він до Володимира Гройсмана) вирішив виключити представника ВАР, АСУ, АВМ і «Укрцукор» з числа учасників наради. Хочу зазначити, що аналогічна ситуація сталася і в минулому році, коли обговорювалося питання державної підтримки аграріїв. На наш погляд, дане рішення не тільки не справедливе по відношенню до наших членів, а й ставить під загрозу можливість вироблення оптимального рішення про ключове для сільського господарства питання земл», – заявив Андірй Дикун.

За нашими джерелами ця зустріч мала відбутися у минулу п’ятницю 26 травня, але через те, що в країні проходив «останній дзвоник» для школярів, засідання перенесли.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...