Земельна реформа покращить умови для малих та середніх фермерів
Земельна реформа покращить умови для малих та середніх фермерів

Модель земельної реформи, яка розроблена Кабінетом міністрів, дозволить малим та середнім фермерам брати участь в торгах на земельні ділянки на пільгових умовах та уникнути конкуренції із крупним бізнесом. Про це в ефірі радіо "Ера" заявив економіст незалежної групи макроекономічного аналізу та прогнозування IMF-Group Григорій Кукуруза, передає УНІАН.

"Юридичні особи та іноземці будуть недопущені до ринку землі. Відповідно, малі та середні фермери зможуть викупити земельні фонди на більш лояльних умовах", - сказав він.

Кукурудза зауважив, що формування повноцінної власності на землю дозволить зупинити негативні тенденції в АПК, зокрема деградацію ґрунтів через виснажливе землекористування.

Станом на сьогодні в Україні 50% земель сільськогосподарського призначення здаються в оренду, більша половина із них - це короткострокова оренда до трьох років.

За словами експерта, це не створює стимулу зберігати ґрунт у хорошому стані або інвестувати в нього. Натомість отримання землі у власність спонукатиме до більш дбайливого ставлення до неї, тож від зняття мораторію виграють не тільки фермери, а й АПК України в цілому.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 липня 2017
Підготовку земельної реформи виконано на третину – Асоціація фермерів
Президент Асоціації фермерів і землевласників України Іван Томич заявляє, що земельну реформу сьогодні виконано не більше, ніж на 35%. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...