Переоснащення агровиробництва потребує захмарної суми
Переоснащення агровиробництва потребує захмарної суми

Аграрне виробництво України потребує техніко-технологічного переоснащення відповідно до рівня фондозабезпечення розвинутих країн світу. Про це повідомляє завідувач відділу ринку матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Олександр Захарчук виступаючи на ХІІІ Міжнародній конференції «Раціональне використання енергії в техніці», яка відбулася у Національному університеті біоресурсів і природокористування України 17–19 травня 2017року.

Він зазначив, що нині фондоозброєність праці та фондооснащеність угідь у сільському господарстві України із розрахунку на 100 га угідь в 1,6–15,6 разу нижче, ніж у Великобританії, Польщі, Білорусі та Росії.

У 2015 році порівняно з 2010 роком в аграрних підприємствах України спостерігається спад забезпеченості різними видами техніки в межах 10–20%. Він поступово компенсується зростанням потужності самохідної техніки та продуктивності причіпного обладнання. Так, у 2015 році середня потужність двигуна трактора становила 94,1 кВт проти 83 кВт у 2010 році й 64,7 кВт у 2000 році, зазначив експерт.

Водночас простежується тенденція до зростання рівня технічного оснащення особистих селянських господарств – переважно за рахунок міні-тракторів та мотоблоків китайського походження. Але порівняно з фермерськими господарствами Польщі, в яких на 1 трактор припадає 9,4 га, в домогосподарствах України – 21,2 га.

Велике різноманіття ґрунтово-кліматичних умов, організаційних форм господарювання й економічного стану сільськогосподарських товаровиробників зумовили різний рівень їх техніко-технологічного забезпечення. Це необхідно враховувати при наданні аграріям державної підтримки з оновлення їх машинно-тракторного парку», – зауважив Захарчук.

На його думку, пріоритетними у придбанні повинні стати зернозбиральні комбайни, трактори середньої та високої потужності, ґрунтообробно-удобрювально-посівні комплекси, технічні засоби для післязбиральної обробки зернових і насіння олійних культур, обладнання для молочних та свиноферм.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, нормативна потреба в основних засобах на виробництво сільськогосподарської продукції на період до 2025 року для усіх категорій господарств визначена в обсязі 1532,7 млрд грн. Тоді як реальна вартісна наявність – з урахуванням дооцінки – становить лише 523,3 млрд грн. Зокрема, потреба в машинах та обладнанні становить 384,3 млрд грн на 2020 рік і 517,4 млрд грн – на 2025-й, а їхня фактична розрахункова вартість – 163,6 млрд грн», – підсумував він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...