Турція зацікавлена в спільних проектах в аграрній сфері з Україною
Турція зацікавлена в спільних проектах в аграрній сфері з Україною

Україна та Туреччина мають багато напрямків для реалізації нових спільних проектів в аграрному секторі. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Однією з перспективних ніш співпраці для українського та турецького бізнесу є створення переробних потужностей, в тому числі в борошномельній галузі.

Відбулася зустріч заступника міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольги Трофімцевої та заступника міністра продовольства, сільського господарства та тваринництва Туреччини Мехмета Даніша.

 

 

Сьогодні Україна є серед лідерів виробництва зернових та олійних культур, але пріоритетом для нашої команди залишається розвиток виробництва якісної продукції з доданою вартістю та переробленої продукції. Наприклад, Туреччина досягла значного успіху у борошномельній галузі, займаючи 30% світового ринку даного продукту. Для мене приємно бачити, що наші турецькі колеги зацікавлені не лише в імпорті нашої сировини, але й у спільних проектах зі створення переробних потужностей», - зазначила Ольга Трофімцева та додала, що представникам Урядів обох країн необхідно і надалі створювати сприятливі умови для успішного партнерства між виробниками.

Зі свого боку, пан Мехмет Даніш запропонував від імені представників турецького агробізнесу створити найближчим часом двосторонню організацію в аграрному секторі з метою налагодження прямого постійного діалогу між агробізнесом Туреччини та України. Завданнями організації також буде робота над конкретними спільними проектами, в тому числі інвестиційними. Пані Трофімцева підтримала дану ініціативу та додала, що така українсько-турецька спільна організація в аграрній сфері дасть нові імпульси для розвитку проектів та активізації співпраці між країнами на бізнес-рівні.

Нам також необхідно приділити більшу увагу питанню співпраці в галузі вдосконалення системи контролю та сертифікації органічної продукції в наших країнах. Туреччина часто виступає посередником у продажі української органічної аграрної продукції на треті ринки. Також турецькі сертифікаційні органи працюють активно в даній галузі в Україні. Тому ми будемо вдячні за більш активний та прозорий діалог в даному напрямі, так як, в результаті недобросовісної роботи певних виробників чи трейдерів в органічному секторі, страждає імідж наших країн як надійних партнерів і постачальників органічної аграрної продукції»,- прокоментувала Ольга Трофімцева.

Пан Даніш запевнив в зацікавленості турецької сторони у співпраці у даній сфері. Тому запропонував організувати найближчим часом візит компетентних представників Міністерства сільського господарства Туреччини та сертифікаційних органів, з метою прямого діалогу щодо існуючих проблем.Також запросив українських колег з робочим візитом до своєї країни.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...