Для переговорів з НБУ про реструктуризацію боргу потрібен авторитетний посередник
Власник агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олег Бахматюк

Власник агрохолдингу «Укрлендфармінг» і екс-власник банків «ВіЕйБі» і «Фінансова ініціатива» Олег Бахматюк сподівається на нормалізацію відносин з Національним банком України після зміни його голови, підтверджує готовність реструктуризувати свої борги перед ним і Фондом гарантування вкладів на 7 років і пропонує при необхідності найняти авторитетного посередника для таких переговорів. Про це повідомяляє «Інтерфакс-Україна».

Ми письмово звернемося до нового глави Нацбанку з пропозицією забезпечити певний потік ресурсу за 7 років з урахуванням того, який cash fllow зможемо генерувати. Я навіть готовий не брати участь у зустрічі особисто: ... можна найняти компанію, яка буде діяти в рамках економічного інтересу обох сторін , - сказав він в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

За його словами, таким посередником може бути будь-яка компанія з «великої четвірки», «може бути навіть ICU» (інвестгруппа, яку раніше створила і очолювала заявила про відставку глава НБУ Валерія Гонтарєва - ІФ).

Бахматюк висловив надію, що новий керівник Нацбанку сяде за стіл переговорів, щоб повернути борг за 5-7 років.

Він нагадав, що неодноразово звертався до президента і прем'єр-міністра з проханням втрутитися в ситуацію, однак позиція очолюваного Гонтаревой регулятора не змінилася і стала ще більш радикальною.

Власник «Укрлендфармінга» зазначив, що компанія «жива» і за три з половиною роки без залучення кредитів змогла повернути кредиторам понад $ 470 млн, однак поліпшення показників і нормалізації відносин з усіма кредиторами перешкоджає деструктивна, на його думку, позиція НБУ і особисто Гонтаревой .

Завдяки старанням пані Гонтаревої ці переговори (з кредиторами - ІФ) йдуть дуже складно: люди втомилися від її токсичних заяв», - вважає Бахматюк.

Він підкреслив, що вважає основним завданням досягнення домовленості з Нацбанком і Фондом гарантування вкладів фізосіб, проте пропонований Гонтаревой шлях арешту компанії призведе до її втрати.

Ми говоримо Нацбанку, що в разі арешту компанії вони не отримають гроші, тому що першочергове право на акції є у заставного кредитора - це експортно-імпортні міжнародні агентства, синдикати банків. У разі накладення арешту, згідно з договором з цими кредиторами, виникає дефолт» , - пояснив Бахматюк.

Він також відкинув звинувачення Гонтаревой про крадіжку грошей з банку «Фінансова ініціатива», в який, за його словами, він інвестував $ 400 млн, а також про незаконну його діяльності до і після визнання неплатоспроможним.

За його словами, в даний час банком «Фінансова ініціатива» повністю управляє Фонд гарантування вкладів, який успішно судиться з Нацбанком за повернення належних банку активів.

Бахматюк закликав НБУ однаково ставитися до всіх власників визнаних неплатоспроможними банків, вказавши в якості прикладів більш лояльного ставлення екс-власників банку «Дельта» Миколи Лагуна, «Фінанси і Кредит» Костянтина Жеваго, Приватбанку Ігоря Коломойського.

Я готовий платити і прошу реструктуризацію на 7 років. Ставтеся до мене так само, як ви ставитеся до всіх інших», - сказав він.

Бізнесмен додав, що його компанії готові обслуговувати свої зобов'язання і перед державними Укрексімбанком і Ощадбанком.

Діалог з держбанками у нас є, але вони не можуть виступати проти слів регулятора ... Держбанки не хочуть втрачати клієнта, який платить їм відсотки. Ми обслуговуємо їх кредити, хоча в Укрексімбанку у нас вони були в валюті - близько $ 60 млн, і вони по нам болісно вдарили», - описав ситуацію власник" Укрлендфармінга».

Як повідомлялося, НБУ 20 березня 2015 року вирішила відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ВіЕйБі Банк, а в червні 2015 року визнав неплатоспроможним банк "Фінансова ініціатива». Потім Нацбанк подав на О.Бахматюка в суд п'ять позовів про стягнення заборгованості по персональному договору поруки за зобов'язаннями цих кредитних установ, сумарно заборгували НБУ з рефінансування 10,9 млрд грн.

У свою чергу, Бахматюк поклав відповідальність за погіршення ситуації в банках на НБУ і заявив про готовність до компромісу з Нацбанком з питання поручительств, запропонувавши мирову угоду з розстрочкою на сім років з можливістю збільшити заставу перед НБУ.

За його словами, всі переговори з Нацбанком з питання поручительств завершувалися безуспішно.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 листопада 2017
НБУ хоче відмовитися від дрібних монет
Національний банк України пропонує відмовитись від дрібної монети в 1, 2, 5 і 25 копійок. Про це повідомив генеральний директор Української асоціації...
8 серпня 2017
Аграрії можуть оформляти кредити, використовуючи електронні підписи
Національний банк дозволив комерційним банкам формувати кредитну документацію позичальника з електронних документів, які завірені електронним...
1 серпня 2017
Аграріям слід готуватися до нової національної валюти
Для українських громадян буде створена своя віртуальна валюта (криптовалюта) замість е-гривні. Про це повідомляє Нyser. Рішення було прийнято на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...