Найбільші трейдери підписали хартію про обіг зерна
Зерно

Найбільші російські експортери зерна в п'ятницю підписали хартію в сфері обігу сільгосппродукції, яка декларує відмову від послуг компаній-посередників і недобросовісних методів податкової оптимізації. Про це повідомляє «АгроИнвестор».

Документ підписали 23 компанії, в тому числі найбільші експортери пшениці - ТД «Риф» (13% всього російського вивезення агроркультури в цьому сезоні), «Міжнародна зернова компанія» (9%), «Каргілл» (8%), «Астон» ( 7%), «Зерно-Трейд» (6%), «Луїс Дрейфус Схід» (4,5%), «Південний центр» (4,3%), що входять в топ-3 експортерів російської кукурудзи «МіроГрупп» (13 , 5% всього експорту кукурудзи) і «Краснодарзернопродукт-Експо» (6%), а також «Об'єднана зернова компанія», «Артіс-агро експорт», «Аутспан Інтернешнл» та ін.

Як говориться в повідомленні Національної асоціації експортерів сільськогосподарської продукції (НАЕСП), які приєдналися до хартії компанії зобов'язалися перебудувати свою роботу відповідно до принципів, викладених в документі. Зокрема, трейдери обіцяють не отримувати конкурентну перевагу за рахунок несплати податкових платежів і уникати співпраці з недобросовісними посередниками, які зараз часто йдуть від сплати 10% ПДВ. Компанії будуть прагнути купувати сільгосппродукцію безпосередньо у аграріїв, переробників або фірм-комісіонерів, а також у інших сумлінних учасників ринку, а в разі укладення договорів з компаніями-посередниками «проявляти належну обачність». Крім того, підписанти взяли на себе зобов'язання «не отримувати конкурентну перевагу за рахунок несплати податкових платежів або участі в схемах організації незаконного відшкодування ПДВ, а також перешкоджати залученню себе в такі схеми».

Учасники хартії будуть здійснювати громадський контроль за виконанням принципів хартії. Інформація про порушення з боку будь-якого учасника ринку сільгосппродукції повинна передаватися в галузеві союзи або в НАЕСП «для подальшого вжиття заходів, спрямованих на недопущення подібних порушень у подальшому», наголошується в документі.

Йдеться про заходи, які будуть прийматися не експортерами, а Федеральною податковою службою і органами виконавчої влади, яким буде передаватися вся інформація», - пояснив «Агроінвестору» президент НАЕСП Сергій Балан.

Він також зазначив, що будь-яка компанія може приєднатися до хартії і взяти на себе викладені в ній зобов'язання.

Звичайно, спочатку задають тон провідні експортери. Але хартія підписана тільки в п'ятницю, і ми сподіваємося, що список в майбутньому буде розширюватися », - зазначив Балан.

Згідно із законом компанії, які постачають продукцію на експорт, мають право на відшкодування ПДВ. Однак сільгоспвиробники, в основному, є платниками єдиного сільгоспподатку (ЕСХН) і ПДВ не платять. Для отримання можливості відшкодовувати ПДВ використовуються фірми-посередники, які нерідко оформляють перепродаж товару по «ланцюжку» з декількох компаній, щоб піти від сплати податків в бюджет.

Федеральна податкова служба позитивно оцінила ініціативу експортерів сільгосппродукції і закликала інших учасників ринку приєднатися до неї.

Вивчення угод, пов'язаних з поставками сільськогосподарської продукції, показує, що учасники цих операцій знаходяться під ризиком пред'явлення податкових претензій, так як на даному ринку переважають якісь посередницькі компанії між платником і неплатником ПДВ, роль яких полягає лише в формуванні пакета документів, що є підставою для відшкодування експортером ПДВ. При цьому досвід проведення контрольних заходів свідчить, що в ряді випадків в кримінальних схемах виявляються замішані всі учасники поставок сільгосппродукції», - розповідає представник служби.

За підрахунками ФНС, щорічні втрати бюджету від незаконного відшкодування ПДВ при експорті та переробці сільгосппродукції в Росії перевищують 65 млрд руб. Сформована практика створює передумови для подальшого проведення масштабної роботи податкових і правоохоронних органів щодо припинення незаконних схем і неминучого порушення кримінальних справ, додає він. ФНС сподівається, що підписання хартії в кінцевому підсумку призведе до очищення ринку від недобросовісних гравців і оздоровленню галузі, повернення до неї довіри з боку контролюючих органів і, як наслідок, до розвитку цього ділового напрямку, підвищенню його прибутковості та зростання оподатковуваної бази.

Представник ФНС підкреслив, що це продовження проведеної з 2015 року роботи по моделюванню поведінки платників податків в найбільш високоризикових галузях економіки. Діюча зараз система управління поведінкою платників податків вже довела свою ефективність на ринку електроніки і побутової техніки, ювелірної та алкогольної продукції. Суть підходу в тому, щоб перейти від практики перевірок окремих осіб до роботи з галузями. Результатом проведеної роботи стало зростання податкових платежів і відмова підприємців від непрозорих бізнес-процесів.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 серпня 2018
Аграріям пообіцяли законопроект про обіг земель
У Комітеті Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин пообіцяли, що найближчим часом підготують проект закону про обіг земель...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...