Аграрний день в Раді – що чекає на фермерів
Аграрний день в Раді – що чекає на фермерів

Сьогодні Верховна Рада розгляне 6 законопроектів та 1 постанову в рамках Аграрного дня. Про це йдеться у порядку денному пленарного засідання на сайті парламенту.

Зокрема, у другому читанні розглядатимуть законопроект № 4570 «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою». 

Законопроект № 0906 «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин. 

Як написав на своїй сторінці у Fаcebook заступник голови комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко, прийняття цього законопроекту наблизить законодавство України до Європейського Союзу

Даний законопроект має величезне значення і гармонізація системи державного контролю та ветеринарних перевірок у відповідності до вимог ЄС, є необхідною для забезпечення належного функціонування Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС», – заявив він.

Заступник голови аграрного комітету, закликав всіх народних депутатів підримати його.

Імплементація вимог ЄС на базі яких розроблено законопроект, в повній мірі забезпечить запровадження офіційної системи контролю в Україні. Окрім цього чим швидше буде прийнято і набуде чинності цей Закон, тим швидше Україна зможе звертатися про відкриття європейського ринку для більшої кількості категорій сільськогосподарської продукції, включно із продуктами харчування та кормами. Я закликаю усіх колег підтримати цей надзвичайно важливий законопроект та дати старт новій системі державного контролю!», – додав Олександр Бакуменко.

Також у першому читані на порядку денному засідання Верховної Ради планується розглянути Законопроект № 4638 «Про використання земель оборони» щодо підвищення ефективності використання виділених земельних ділянок» 

Згідно пояснювальній записці до законопроекту він дасть змогу використовувати землі Міністерства оборони України цивільно-військовим системам організації повіітряного руху.

Прийняття Закону України № 4638 дасть змогу за погодженням з Міністерством оборони України використовувати землі оборони для розміщення засобів зв'язку, навігації та спостереження (радіотехнічного забезпечення), що належать підрозділам об'єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху України», – йдетсья у пояснювальній записці до законопроекту.

Законопроекти № 4922 та № 4922-1 Проекти закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства. 

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства», – зазначається у пояснювальній записці до законопроекту.

Законопроект № 3157 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками». 

Метою  Законопроекту є посилення захисту прав вітчизняних сільгосптоваровиробників, фермерських господарств, фізичних осіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність у сфері сільськогосподарського виробництва», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту

Зареєстровано також проект постанови № 6241 «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі»

За допомоги цього документу народні депутати планують розробити та обговорити з громадськістю «дорожню карту» запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення.

Визначення покрокової «дорожньої карти» дій держави в частині пошуку та запровадження української моделі обігу земель сільськогосподарського призначення, із урахуванням пропозицій, висловлених учасниками парламентських слухань; забезпечення відкритого діалогу із суспільством з питань введення в економічний обіг земель сільськогосподарського призначення», – йдеться у додатку до постанови.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...