ВАР відмовили бути третім зайвим у спорі по мінеральних добривах
ВАР відмовили бути третім зайвим у спорі по мінеральних добривах

Окружний адмінсуд м. Києва відмовив у клопотанні Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) виступити третьою стороною у справі щодо збільшення антидемпінгових мит на добрива з Російської Федерації. Про це повідомляє прес-служба Ради.

У ВАР нагадали, що позивачами у справі виступають «Концерн Стірол», ПАТ «Азот» та «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (усі належать до групи компаній OSTCHEM Дмитра Фірташа). Відповідачі – Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) при Мінекономрозвитку та саме міністерство. Позивач вважає, що антидемпінгове мито на карбамід та КАС з Росії, визначене та встановлене МКМТ та Мінекономрозвитку, не є достатнім для покриття збитків національного виробника.

Як пояснила адвокат, екс-директор департаменту люстрації Мін'юсту Тетяна Козаченко, яка захищає інтереси ВАР, суд намагається не перевантажувати процес додатковими суб’єктами. «Незважаючи на те, що ВАР об’єднує більше 130 підприємств агропромислового сектору, крім статутних документів об’єднання, суд запитав додаткових доказів щодо того, що самі члени ради вважають свої права порушеними. Суд так само хотів би впевнитися, що члени ВАР є споживачами добрив, щодо яких розглядається справа», - сказано у прес-резілі ВАР.

Тобто фактично системна роботу ВАР із захисту прав українських аграріїв, а також звернення до прем’єр-міністра України, Віце-прем’єр-міністра, міністрів України ще в січні 2016 року, які стали підставою призупинення дії рішення про запровадження антидемпінгових мит, не стали вагомими для суду, чим фактично були порушені законні права й інтереси ВАР», - сказала Тетяна Козаченко.

За її словами, це не обмежує ВАР оскаржувати рішення по суті, коли воно буде винесене в першій інстанції, в апеляційному порядку, так само вимагаючи залучити її в якості третьої сторони без самостійних вимог.

Це обов’язково буде зроблено», - додала адвокат.


Нагадаємо, що ініціатором антидемпінгового розслідування щодо російських виробників добрив була саме група OSTCHEM. Однак рішення про запровадження антидемпінгових заходів наразі призупинене до липня 2017 року.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...