З’явились перші результати дослідження зловживання на ринку харчових продуктів
З’явились перші результати дослідження зловживання на ринку харчових продуктів

Попередні висновки Антимонопольного комітету України (АМКУ) підтвердили олігопольне становище на ринку курячого м’яса та рафінованої олії соняшникової бутильованої. Про це повідомив директор Департаменту досліджень і розслідувань ринків виробничої сфери фармацевтики та рітейлу АМКУ Ігор Кустовський  під час робочої групи з моніторингу продовольчих ринків, повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, за результатами підсумків 2016 ріку АМКУ виявив три олігополії на ринку харчових продуктів. За попередніми даними дослідження стало відомо, що три найбільших виробника олії соняшникової рафінованої та бутильованої складають 80% на ринку. Два великих виробника м’яса курятини складають 52% на ринку, з них найбільшу частку на ринку має ГК ПАТ «Миронівський хлібопродукт» – 40%.

В той же час, за словами Ігоря Костовського, ринок яєць знаходиться на межі ознаки олігополії. Тому для його перевірки потрібно більше часу. 

На ринку яєць не вистачає сукупної долі виробників згідно закону про антимонопольне становище для наявності олігополії. Але розрив не великий. Потрібно 35%, а зараз три гравця складають частку близько 34%. Результат дослідження буде оприлюднено в літку. Це одна з причин чому зараз не завершено це дослідження. Ми маємо перевірити чи є ця інформація коректною та вірною. Самі ознаки олігополії не є порушенням. Ми продовжуємо працювати і якщо будуть знайдені якийсь порушення: узгодженні дії, або регулювання попиту, пропозицій чи цін, тоді це будуть ознаки порушень», – заявив він.

Різке коливання цін на яйця директор департаменту АМКУ пояснив сезонністю та зменшенням експорту.

Різке коливання цін на яйця впливає сезонність, також саме в цей момент з’явились бар’єри по експорту і певний обсяг яєць, був змушений залишитись на внутрішньому ринку. Ми як раз і почали дослідження, щоб зрозуміти чому так відбувається. Ми знаємо що є великі виробники розуміємо, що в них висока доля на ринку, тому можуть бути узгоджені дії. Зараз ціна на яйці збалансована. Для мене було неочікуваним результатом те, що за останні три роки на Великдень, яйця навпаки впали в ціні. Це також зв’язано з тим, що ринок доволі насичений», – додав Ігор Кустовський.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...