Міністерство працює над розширенням співпраці з міжнародними донорами — Павленко
Міністерство працює над розширенням співпраці з міжнародними донорами — Павленко

Підводячи підсумки 2015 року агропромисловий комплекс сьогодні є локомотивом української економіки, забезпечуючи 14% загального обсягу ВВП України, при цьому сільське господарство залишається експортною галуззю №1 в Україні, адже 38% від загального експорту належить агросектору. Про це повідомляє міністр аграрної  політики та продовольства України Олексій Павленко.

 «Минулий рік став знаковим у сфері реформування аграрної галузі. Для аграріїв він видався складним через несприятливі економічні та природно-кліматичні умови. Але тим не менше, аграрному сектору в такий складний час вдалося стати рушієм української економіки», - зазначив він.

 «Минулого року ми поставили декілька рекордів. Ми досягли рекордного експорту зернових та рекордної виручки, відкрили 9 нових ринків, успішно завершили процес започаткування ЗВТ з Канадою, розпочали масштабну та комплексну реформу галузі. Тому я впевнений, що ми рухаємося у правильному напрямку», — зауважив міністр.

За його словами, сьогодні існує декілька напрямів, на яких треба  сфокусувати особливу увагу. Це завершення тотального роздержавлення галузі, доведення до логічного кінця процесу дерегуляції, завершення земельної та інституціональної реформ, реформ у лісовій, рибній галузях та галузі харчової безпеки, а також подальша диверсифікація ринків та налагодження співпраці з міжнародними партнерами.

Під час виступу очільник відомства подякував донорам, членам асоціацій та всім, хто був причетний до роботи Міністерства протягом 2015 року. Він підкреслив, що Міністерство постійно працює над активізацію діалогу з представниками ЄС, МВФ, Світового банку та іншими міжнародними організаціями.

«У 2015 році Україна досягла високого рівня співпраці із ключовими партнерами в агросекторі, серед яких – ЄС, ЄБРР, Уряди Канади, США, Франції, Німеччини, ЄІБ, ФАО тощо. Ми вже реалізували значну кількість проектів, але це тільки початок. Ми не збираємося збавляти обертів», - запевнив він.

Міністр зазначив, що сьогодні інвестори готові вкладати гроші в агросектор. Зокрема, тільки на підтримку фермерства та кооперації у плодово-овочевій та м'ясо-молочній галузях  було залучено близько 2 млрд гривень міжнародної допомоги на понад 15 проектів.

«Ми прагнемо розширити коло донорів. Вже формалізовано процес визначення пріоритетів здійснення донорських проектів і синхронізовано спільні з донорами дії. Це – умова нашого успіху», — додав Павленко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 березня 2016
Заборгованість держпідприємств по зарплаті склала понад 11 млн грн — Павленко
Держава заборгувала аграріям 11 млн грн зарплати. Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко. За його...
3 березня 2016
Відбудуться переговори щодо ЗВТ з Туреччиною — Павленко
Урядова делегація 10 березня вирушить в Турцію для переговорів про зону вільної торгівлі. Про це в ході засідання Кабінету міністрів України...
5 лютого 2016
За 2015 рік торгівля з РФ зменшилась на майже 65% — Павленко
Росія поводить себе деструктивно. Про це сьогодні під час години запитань до уряду в парламенті заявив міністр аграрної політики та продовольства...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...