Підбито підсумки роботи Держпродспоживслужби за перший квартал 2017 року
Підбито підсумки роботи Держпродспоживслужби за перший квартал 2017 року

Під керівництвом голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимира Лапи відбулася колегія Держпродспоживслужби з питань підбиття підсумків роботи за перший квартал та формування планування роботи на другий квартал 2017 року. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужба.

Участь у нараді також взяли т.в.о. заступника голови Держпродспоживслужби Лілія Стиренко, начальники головних управлінь Служби в областях та м. Києві, представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, заступник директора Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи Юлія Новожицька, керівники структурних підрозділів центрального апарату Держпродспоживслужби.

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа особливу увагу звернув на якість роботи територіальних органів зі зверненнями громадян.

Ми повинні зробити все від нас залежне, аби захистити права громадянина. І у цих питаннях формальний підхід є неприйнятним, а відписки – неприйнятними», - зазначив він.

За словами керівника Служби, у цьому контексті необхідно посилити й просвітницький напрямок роботи зі споживачами на місцях:

Не будьте байдужими, адже кожен із нас є громадянином цієї країни та споживачем».

Під час колегії було розглянуто ряд питань, які стосуються дотримання санітарного законодавства. Як наголосила начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Алла Григоренко, особливої ваги це питання має з огляну на необхідність забезпечення належних умов для перебування дітей у закладах оздоровлення та відпочинку, попередження спалахів гострих кишкових інфекційних хвороб та харчових отруєнь, гострих кишкових інфекцій під час підготовки та проведення оздоровчого сезону 2017 року.

Окрему увагу було приділено питанням епізоотичного благополуччя країни, належного виконання протиепізоотичних заходів в поточному році, особливо в частині профілактики, ліквідації та недопущення поширення збудника АЧС. Зокрема, директор департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Борис Кобаль наголосив на необхідності забезпечення належного та своєчасного виконання рішень ДНПК всіх рівнів з питань АЧС. Також є необхідність посилити заходи з контролю за утилізацією побічних продуктів  тваринного походження не призначених для споживання людиною, виконання планів моніторингів залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження.

Учасники колегії також дійшли згоди щодо необхідності проведення активнішої інформаційно-роз’яснювальної роботи з операторами ринку стосовно провадження системи HACCP на потужностях, які провадять діяльність з харчовими продуктами.

На цю тему ми постійно проводимо семінари, тренінги та різного роду навчання як для спеціалістів Держпродспоживслужби, так і для представників бізнесу. Ми повинні враховувати, що HACCP буде започатковано з вересня на усіх великих підприємствах, які провадять діяльність з харчовими продуктами. Через рік вона стане обов’язковою для інших великих підприємств харчової промисловості потужностей, а у 2019 році – це стосуватиметься і дрібних підприємств. Це амбітне завдання для України, тому всі учасники процесу повинні бути готові до цього», - зазначив Володимир Лапа.

Під час колегії було прийнято рішення посилити якість моніторингу з питань забезпечення сільгоспвиробників засобами захисту рослин відповідно до фітосанітарного стану та координацію роботи з місцевими адміністраціями.

За словами директора Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Андрія Челомбітка, робота з покращення фітосанітарного стану в Україні буде активізовано в рамках роботи спеціально створеної робочої групи, яка на прикладі пілотних регіонів відпрацює системні підходи в управлінні фітосанітарними ризиками та ефективний механізм упередження та боротьби із існуючими загрозами у фітосанітарії.

У свою чергу т.в.о. заступника голови Держпродспоживслужби Лілія Стиренко зробила аналіз особливостей здійснення державного нагляду (контролю) за регульованими цінами в 2017 році, визначила проблемні питання у сфері захисту споживачів та окреслила шляхи їх вирішення.

За результатами колегії роботу Держпродспоживслужби за перший квартал визнано задовільною.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 липня 2017
За право організації столичних ярмарків будуть змагатися на ProZorro
Головне управління Держпродспоживслужби у м. Київ спільно з Київською міською державною адміністрацією розробили контракт на проведення ярмарок, який...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...