Головний «кріейтор» земельної реформи проти довгострокової оренди
Головний «кріейтор» земельної реформи проти довгострокової оренди

Дискусія щодо альтернативи впровадження ринку землі сільськогосподарського призначення через удосконалення договорів оренди суперечить бізнес-логікі. Про це на своїй сторінці у Facebook пише перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

«Дискусія щодо відкриття ринку землі, яку довгий час доводилося підтримувати хіба що не силоміць, нарешті набуває формату загальнонаціональної. У ході обговорення, зокрема, можна почути, що альтернативою впровадженню ринку може бути опція оренди, удосконалена можливістю використовувати такі договори в якості застави. Однак навіть якщо не зважати на грубе порушення діючим мораторієм конституційних прав громадян (а не зважати на це не можна ні з юридичної, ні з етичної точки зору), то теза про універсальність формату оренди не витримує перевірки бізнес-логікою», – заявив він.

На його думку, через мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення ринок оренди землі є занадто великим – в рік договорів оренди землі укладається на близько півтора млн гектарів.

Зараз в Україні ринок оренди через відсутність альтернативного варіанту земельних відносин є надактивним. Понад половину сільськогосподарського земельного фонду (16,6 млн га приватних земель і майже 5 млн га державних) передано в користування. У порівнянні з європейськими країнами, в яких запущено ринок землі, кількість земельних трансакцій у нас є критично-високою. Так, якщо в ЄС операції оренди та передачі прав власності на землю охоплюють всього 2% площі земель, то в Україні, за даними Моніторингу Світового банку, тільки ринок оренди досягає 4,27%. Тобто щорічно фермерам доводиться переоформляти від 1,14 млн га до 1,56 млн га, що, очевидно, негативно відображається на їх кінцевій рентабельності. І лише низька вартість оренди робить такі операції виправданими – за рахунок пайовиків», – каже перший заступник міністра.

Разом з цим, за словами політика, зняття мораторію не повинно йти врозріз інтересів орендрів.

Крім адміністративних витрат, формат тимчасового користування має й інші недоліки – він надає високоризикованого статусу проектам із довгим терміном окупності, а також не створює умов для дбайливого використання землі. Безумовно, зняття мораторію не повинно зруйнувати існуючу систему взаємовідносин в АПК і інтереси поточних орендарів мають бути захищені. Однак у державі нарешті має бути утворена повноцінна власність на землю, а права власників паїв розблоковані від штучних обмежень», – додав Максим Мартинюк.

Втім, як раніше писав AgroPolit.com, така думка першого заступника йде врозріз баченню відкриття ринку землі с/г призначення самого міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Кутового. Очільний відомства минулого місяця заявив, що основою концепції земельної реформи в Україні має стати запровадження купівлі-продажу та застави прав оренди земельної ділянки.  

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...