Комітет Європарламенту відмовив у збільшенні квот на українську агропродукцію
Комітет Європарламенту відмовив у збільшенні квот на українську агропродукцію

Комітет Європарламенту з міжнародної торгівлі проголосував проти збільшення квот на імпорт української пшениці, томатів і сечовини. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Bloomberg.

У комітеті вирішили, що ЄС повинен запропонувати подальші торговельні преференції Україні, але деякі сільськогосподарські продукти не потребують додаткової підтримки ЄС. Нагадаємо, у вересні 2016 року Єврокомісія запропонувала підвищити квоти на ряд товарних позицій з України. Йшлося про можливість збільшення квоти на кукурудзу - на 650 тис. Т, пшеницю - 100 тис. Т, ячмінь - 350 тис. Т, крупу і оброблене зерно - на 7,8 тис. Т, овес - 4 тис. Т, мед - 3 тис. т, виноградний сік - 500 т, перероблені томати - 5 тис. т.

Раніше в березні 2017 року Комітет Європарламенту з аграрних питань проголосував проти збільшення квот на зернові і перероблені томати з України. За Угодою про асоціацію з ЄС Україна може без мит поставляти в Євросоюз 36 товарних позицій в рамках затверджених обсягів тарифних квот. Квоти на поставки для яловичини становлять 12 тис. Т, молока, йогуртів, кисломолочних продуктів - 8 тис. Т, сухого молока - 1,5 тис. Т, вершкового масла - 1,5 тис. Т, яєчних продуктів - 1,5 тис . т, яєць - 3 тис. т, свинини - 40 тис. т.

Обсяги тарифних квот, передбачені автономними торговими преференціями ЄС, по пшениці становили 950 тис. Т, ячменю - 250 тис. Т, кукурудзи - 400 тис. Т, цукру - 20 тис. Т, меду - 5 тис. Т, обробленим томатам - 10 тис. т, виноградному і яблучному соку - 10 тис. т, вівса - 4 тис. т, часнику - 500 т.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...